George Olvik, Kommunikationschef i Equmeniakyrkan är glad över att många vill ge till sina verksamheter.
Aldrig förr har så många valt att låta sin kyrkoavgift gå till Equmeniakyrkan. Ett lyft för de lokala församlingarna som får merparten av intäkterna.
- Så viktigt för långsiktigheten, menar kommunikationschef George Olvik.
Sedan 2005, fem år efter delningen av stat och Svenska kyrkan, har privatpersoner kunnat välja att låta sin kyrkoavgift gå till ett annat samfund. Däribland Equmeniakyrkan.
Efter ett idogt arbete från samfundets sida har möjligheten blivit känd för allt fler. Vid summeringen av antalet betalande 1 januari 2024 kan det nu konstateras att över 18 225 personer nu väljer att låta sin avgift hamna hos Equmeniakyrkan.
- Det är fler än vi tidigare haft, och det gör mig faktiskt riktigt stolt att så många församlingsmedlemmar tror på sin lokala församling, det är väldigt fint, säger George Olvik.
Lokala församlingarna är vinnare
Upplägget är nämligen så att 70 procent av avgiften går till den lokala församling där man är skriven, medan 30 procent läggs i en pott som sedan kan sökas och delas ut till församlingar med särskilda ekomiska behov.
- Tillsammans med regelbundet månadsgivande är kyrkoavgiften bland de viktigaste givandeformerna för lokala församlingar. När man kan veta hur mycket pengar man får in, kan de också göra skillnad, som att till exempel kunna anställa en pastor på hundra istället för 75 procent. Eller anställa en ungdomsledare. kommenterar Olvik.
En tredjedel ger via skattsedeln
Extra glädjande var resultatet efter att antalet kyrkoavgiftsgivare förra året minskade med 218 givare, men nu ökade med hela 422 givare.
- Jag tror det hänger ihop med att allt fler får upp ögonen för det här sättet att ge, säger George Olvik som tillsammans med kommunikationsenheten också jobbat hårt för att synliggöra avgiften.
Med tanke på att Equmeniakyrkan idag har runt 57 000 medlemmar nationellt är nu cirka en tredjedel av dem givare via kyrkoavgiften.
- Vi är väldigt glada över detta, men alla sätt att ge är bra och man ska ge på det sättet man själv känner att man vill och kan. Men det långsiktiga är definitivt särskilt viktigt för de lokala församlingarna på både kort och lång sikt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR