Allt mer populärt att pilgrimsvandra

Allt fler människor pilgrimsvandrar. Nu har Kairos Future undersökt vilka drivkrafterna är för den moderne vandraren.

– Pilgrimsvandring har förändrats, från att ha attraherat en specialintresserad liten grupp som vandrat i ett helgons fotspår för att komma närmare Gud, till att bli en aktivitet som attraherar betydligt bredare grupper säger Erika Charbonnel, på Kairos Future, ett företag som arbetar bland annat med omvärldsanalyser. 

– Rapporten visar på att den moderna pilgrimsvandraren främst söker en inre resa, helst i en historisk kuliss med vacker natur och gärna i sällskap med andra.

I rapporten från Kairos Future ser man fem olika typer av vandrare: Den sönderstressande karriäristen som använder pilgrimsvandring som ett sätt att varva ner och få bättre balans i tillvaron. Den historieintresserade som vill känna historiens vingslag genom att vandra på platser där historiska personer gått.

Kyrkliga, som vandrar när till exempel församlingen ordnar något och som ser pilgrimsvandring som ett sätt att komma närmare Gud. Sökare efter en bredare form av andlighet som ser vandringen som en retreat, eller som forum för djuplodande samtal med främlingar.

Pilgrimsluffarna en yngre grupp som ser längre pilgrimsvandringar som äventyr, ett sätt att träffa folk från andra länder, äta och dricka gott och flörta lite med andra vandrare.

Pilgrimsleden El Camino till Santiago de Compostela står högt i kurs bland svenska pilgrimsvandrare.

Läs mer om Compostela-leden i nästa veckas Sändaren!

 

 

 

 

 

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA