Bibeln i fokus på Bokmässan 2026

Anders Göranzon, generalsekreterare i Bibelsällskapet, ser fram emot Bokmässan 2026. Foto: Mikael Johansson

Om två år presenteras både en ny bibelöversättning och en kurs som ska lära vanliga svenskar mer om Bibeln på Bokmässan.

Folkbildning blir temat för Bokmässan 2026. Den nyheten presenterades under årets Bokmässa, och då framkom också att Bibeln blir en viktig del av det temat. 

- Pratar man med litteraturfolk så inser ju alla att Bibeln är en resonansbotten, en klangbotten till väldigt mycket litteratur, konst och allt möjligt, säger Anders Göranzon, generalsekreterare i Bibelsällskapet.

Han berättar att nyöversättningen av Nya testamentet kommer att presenteras under Bokmässan om två år.

- Det kommer att bli en bred lansering här på Bokmässan, men även på andra platser, säger han till Sändaren.

Större förståelse för Bibeln

Han tycker det är självklart att Bibeln är en del av folkbildningstemat.

-  Det är vår stora övertygelse att Bibeln är en text som man lutar sig mot i samhället. Då tror vi det är jätteviktigt att folkbilda människorna om berättelserna som är klangbotten inte bara för kristendomen utan även för judendomen och i viss mån islam, säger han.

Det kommer dock rapporter om att unga har en grund bibelkunskap. Bibelsällskapet arbetar med Bibeläventyret i skolorna, för att ge unga insikter i berättelserna. Men under Bokmässan 2026 kommer man också att lansera en satsning på vuxna.

- Det kommer inte bli ett Bibeläventyr för vuxna, men en kurs för att vuxna ska kunna lära sig basal bibelkunskap, för att förstå att här är en skatt att använda sig av.

Inte som Alpha

Kursen håller på att tas fram och något namn finns ännu inte, men grundtanken är att den ska kunna användas av kyrkor och församlingar i alla samfund som vill ge människor en chans att lära sig mer.

Vilken är skillnaden jämfört med Alphakursen?

- I Alpha finns ju en slags förförståelse att jag vill lära mig mer om kristen tro för att kanske bli kristen. Den här kursen är lite för det, att det är något man kan gå bara för att lära sig mer om Bibeln.

Han hoppas och tror att Bibeln ska få stort genomslag under Bokmässan. Man kommer att samarbeta med både Svenska akademin och Folkbildningsrådet.

- Man hoppas att folk kommer lockas av det här, och känna att de vill lära sig mer om Bibeln. I det bästa av världar kanske det kan leda till att människor får lite mindre fördomar om kristna och andra troende.

Taggar:

Bibeln

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA