Det stormar kring Bildas ledning.
Kritiker menar att studieförbundet är på väg att få en uttunnad kristen identitet.
En konferensresa till Dubai har också lett till en förtroendekris från fackligt håll.
Håller studieförbundet Bildas kristna identitet på att tunnas ut? Den frågan har fått mycket uppmärksamhet de senaste månaderna, då Sändarens ledarskribent Sune Fahlgren tycker att studieförbundet fjärmar sig från den kristna grunden.
— Den stora frågan jag ställer är inte vad vi ska göra, utan vilka vi är. Det handlar om var vi har själen, säger han.
Joel Halldorf, ledarskribent i tidningen Dagen, har följt upp Sune Fahlgrens kritik. Han ställer frågan om studieförbundets styrelse ens kan sitta kvar.
Sune Fahlgren säger att anställda hållit med om kritiken, men inte vågat stå för den offentligt.
— Jag är uppvuxen i en folkrörelse, där man inte la locket på. Det är viktigt att ordet är fritt, säger han.
Bildas ledning har svarat och hävdat att man står stadigt på den kristna livsåskådningsgrunden. Man pekar också på all god verksamhet som Bilda utför.
— Vi tycker det är bra att detta debatteras, så ska det vara i en så bred organisation som Bilda, säger Per-Inge Lidén, som är förbundsordförande.
En konferensresa som förbundsrektor Åsa Paborn gjort har också väckt uppmärksamhet. I mitten av december reste hon till Dubai för att delta i en tre dagar lång utbildningskonferens på konferensanläggningen Le Meridien.
Bakom konferensen står företaget Prism Events, som enligt den egna hemsidan är baserat i Delaware i USA. Företaget arrangerar en mängd konferenser inom olika områden, som marknadsföring och hälsa. Konferensen i Dubai var företagets första utbildningskonferens, som man kallade Global Forum for Education and Learning. Åsa Paborn var en av deltagarna som fick pris som ”Top 100 Leaders in Education”. Sändaren har varit i kontakt med företaget, men inte fått ett tydligt svar på hur pristagarna faktiskt utsågs. Ett av kraven för att tilldelas priset var att ta emot det på plats i Dubai.
Per Olof Öhrn, tidigare förbundsordförande för Bilda, är en av dem som reagerat på resan.
— Jag kan inte se varför detta är en konferens som Bilda ska delta i. Mig veterligt deltog inte heller några andra svenska studieförbund, säger han.
Efter att han ställt frågor om resan på Facebook har anställda inom Bilda hört av sig till honom. De har velat vara anonyma, men framfört att förbundsrektorns resa gör det svårare att tala om klimatmedvetenhet.
— Jag tycker inte heller jag fått svar på vilka kunskaper som är angelägna för Bilda Åsa Paborn egentligen fick med sig.
När uppgifterna om konferensen blev kända skickade Unionens fackklubb på Bilda ett kritiskt brev till ledningen. Fackordförande Petra Falk skriver i ett mail till Sändaren att tidpunkten för resan ”var synnerligen mycket illa vald med tanke på att arbetsgivaren veckan innan varslat personal.”
— Beslutet att delta i en konferens i just Dubai väcker frågor bland våra medlemmar då det rimmar illa utifrån Bildas värderingar och arbete – inte minst vad gäller hållbarhet, demokrati och mänskliga rättigheter – liksom med vårt fackliga arbetes solidariska strävan efter lika villkor och jämlikhet, skriver Petra Falk till Sändaren.
Hon fick ju ett pris, är det så konstigt att man vill ta emot det?
— I den mån priset innebär att vår organisation uppmärksammas internationellt är vi såklart glada – och ser fram mot att nyttan av det ska komma hela organisationen till del.
Har resan påverkat ert förtroende för Bildas ledning?
— I brevet uttrycker vi att vår upplevelse är att organisationen befinner sig i en förtroendekris. Vi för nu samtal med förbundsstyrelsen utifrån detta, och vill av respekt för de samtalen inte uttala oss mer i dagsläget.
Per-Inge Lidén säger att han godkände Åsa Paborns resa i förväg.
— Den bilden jag fick var att detta var en konferens om utbildningsfrågor, och det är viktigt att vara med och lära. Men vi lyssnar till kritiken och tar till oss av den, säger han.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR