Mersmak gav mersmak. Här Elisabeth Malm som delade med av sitt liv Foto: Privat
Mersmak gav mersmak. Bokstavligt talat.
Borås Equmeniakyrkors nya storsatsning lär bli återkommande.
Borås kommun har inte mindre än fyra equmeniaförsamlingar. Immanuelskyrkan med sina runt 350 medlemmar, Bodakyrkan med runt 150, Myråskyrkan i Brämhult med runt 70 och så nyetableringen Ekarängskyrkan i stadsdelen Hulta.
Men sällan mötas de fyra, tänkte det äkta paret John och Johanna Lindar, också pastorer i varsin Boråsförsamling (den ena i Immanuelskyrkan och den andra i Myrås.)
Boost till medlemmarna
När de tog upp idén om att göra en gemensam satsning för att stärka samarbetet, och ge en boost till medlemmarna, var det som ett rungande ja från alla styrelser.
- Det togs emot väldigt positivt och fick ett bra gensvar i församlingarna, konstaterar Johanna Lindar, pastor i Myråskyrkan.
Hon berättar att en förebild varit att titta på hur Hovslätt lyckats samarrangera sin bibelskola med två församlingar i samarbete.
- Så då borde vi ju kunna göra samma sak i Borås, säger hon och skrattar.
Det blev välbesökta dagar. Foto: Privat
Fört de närmare varandra
Det kunde de, visade det sig. Nu är första upplagan av vad som kallas "Mersmak" genomförd och det blev ungefär precis så som de tänkt sig.
- Det kom ungefär tusen personer under alla kvällar, de flesta från våra församlingar vilket också var tanken. Det var roligt att se hur folk som kanske aldrig träffats fick tid att sitta ner och prata med eller fika med varandra och känna den där gemenskapen som borde finnas mer mellan våra församlingar, förklarar Johanna.
En tydlig idé var också att förlägga olika programpunkter i alla kyrkobyggnader, även om huvudfokus förlades till Immanuelskyrkan som ytmässigt förfogar över klart störst yta.
- Efteråt har folk varit väåldigt glada och nöjda med satsningen. Någon har kommit fram och sagt att det kändes som Hönö. Det får man vara nöjd med, säger Johanna och skrattar.
Kroppen i fokus
Temat på dagarna var kropp, men även om man kunde tänka sig att det symboliskt skulle kunna vara kropp i formen av de olika församlingarnas del som lemmar i kristi kropp - var fokus mer på just den mänskliga kroppen. Och dess relation till den kristna tron.
Flera namnkunniga inbjudna gäster talade sedan över detta ämne från olika infallsvinklar. Magnus Malm om hur det andliga och kroppsliga hänger ihop. Hans hustru Elisabeth berättade om sin resa i tro när kroppen inte fungerade som den skulle. Pekka Mellergårdh talade om hjärnan. För att nämna några punkter ur den rätt digra listan som också omfattade bland annat skådespelaren Rasmus Troedsson och Ida-Maria Brengesjö.
- Det var väldigt spännande dagar som gav många goda tankar.
Ida-Maria Brengesjö kanske bidrog till Hönökänslan! Foto: Privat
Så vad händer nu?
- Det gav definitivt mersmak! Det vi gjort nu är att snabbt ha formulerat ett syfte att komma samman mer som församlingar. Någon har tryckt att vi borde bli en församling nu, men jag tror vi ska börja med bättre samarbete, säger Johanna.
Det kan handla om gemensamma föreläsningskvällar och annat. Mycket troligt är också att det blir en repris av mersmak.
Finns det nåt ni lärt er av första upplagan som ni isåfall vill göra annorlunda nästa gång?
- Ja men vi tappade barnfamiljerna lite. Vi hade barnmöten och de var välbesökta men där kan vi ha ett bättre fokus, det tror jag.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR