Broderskaparen Evert Svensson har avlidit

Evert Svensson utanför riksdagshuset. Foto: Johannes Frändsen

Evert Svensson, som under 19 år ledde Broderskapsrörelsen, avled i helgen.

Under flera decennier var Evert Svensson en ledande person inom arbetarrörelsen. Han satt i riksdagen för Socialdemokraterna från 1957 till 1991 och var ordförande i Broderskapsrörelsen från 1968 till 1986. In i det sista var han engagerad i samhällsfrågor, berättar Georg Andersson, tidigare minister, som efterträdde honom som ordförande i Broderskapsrörelsen.

- Han var ständigt på gång för nya reformer, det var nästan som ett valspråk för honom att det mesta är ogjort, säger Georg Andersson.

Växte upp utan far

Evert Svensson föddes 1925 i Bergums församling utanför Göteborg, och växte upp faderlös under mycket enkla förhållanden. Efter att ha arbetat som bonddräng fick han under 1940-talet möjlighet att studera och blev socionom. Det sociala engagemanget följde honom sedan genom hela livet.

- Han var starkt engagerad i det socialpolitiska arbetet.

Det andra området som han ägnade mycket tid åt var Mellanöstern. Arbetarrörelsen var länge övervägande Israelvänlig, men Evert Svensson påverkade Socialdemokraterna att gå i en mer Palestinavänlig riktning. Georg Andersson och Evert Svensson gjorde tillsammans en resa till Mellanöstern i början av 1970-talet.

Svängde S i denna fråga

- Det blev inledningen till en omprövning av synen på Israel och upptäckten av det palestinska folket, som han sedan arbetade effektivt med, säger han.

I helgen firade Broderskapsrörelsen hundra år under Tro och solidaritets kongress. Evert Svensson avled under söndagen och kongressdeltagarna fick beskedet under samlingen.

- Det var starkt att få det beskedet tillsammans, det blev många tårar, säger Georg Andersson.

En kär vän

Han berättar att Evert Svensson var engagerad in i det sista, och kunde referera till händelser från sitt långa liv.

- Han var för mig en förebild, en kär vän och en hjälpsam samarbetspartner i livets alla skiften, säger Georg Andersson.

Evert är också uppskattad för sitt engagemang i såväl Missionskyrkan och Equmeniakyrkan samt i den svensk kyrkliga politiken.

 

Jonatan Sverker

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Thomas
Vila i frid Evert! Du var en stor människa.
Kjell Larsson
Har träffat honom.