Nu stöttar Equmeniakyrkan en utredning för att komma till botten med problemen i samarbetskyrkan CEBU i Kongo-Kinshasa.
Hotade missionärsfamiljen Eriksson hoppas den ska leda till att de kan slutföra sina projekt i landet.
I förra veckan berättade Sändaren om det kaos som drabbat Equmeniakyrkans samarbetskyrka CEBU i Kongo-Kinshasa.
Den nye kyrkoledaren Lezoka Mwinda har steg för steg monterat ned mycket av kyrkans verksamheter och stoppat pengar till bland annat projekt som Equmeniakyrkan varit med och stöttat.
Men det har också förekommit våld mot styrelseledamöter, och Equmeniakyrkans utsända missionärer David och Jesica Eriksson förbjöds att ha fortsatt kontakt med representanter i kyrkan - efter att indirekt hotats i ett brev från Lezoka själv.
Nu har familjen landat i tryggheten i Sverige och kommer åtminstone de kommande månaderna att bo i Bankeryd.
– När vi fick brevet (där Lezoka inte längre kunde garantera missionärernas säkerhet) blev vi nog mest chockade över att han var beredd att gå så långt. Det var tydligt att det skulle uppfattas som ett hot eftersom de aldrig hade brytt sig om vår säkerhet tidigare utan det var Equmeniakyrkan som hade haft hand om den, konstaterar Jesica.
Samtidigt förbjöds familjen, liksom Equmeniakyrkans lokala representanter, att ha kontakt med representanter från CEBU.
– Vi hade ju redan på styrelsemötet i januari begärt att få se kontoutdragen som kunde visa var Equmeniakyrkans stoppade pengar hamnat. Så att förbjuda oss att ha kontakt med människor i kyrkan var nog mest ett sätt att skapa sig lite tid och lugn, tror David.
Jesica fyller i:
– Det allra tråkigaste för oss är ju att vi inte kunnat riktigt ta farväl av personer på plats som man jobbat nära utan behövde resa hem ganska hastigt.
Båda tror dock på att problemet närmar sig en lösning. Något som skulle öppna för att åtminstone David får möjlighet att resa tillbaka för att avsluta de projekt som legat inplanerade under våren. Bland annat ett utvecklingsprojekt i regnskogsområdena i Kongo-Kinshasa, där pygméstammar som räknas till landets ursprungsbefolkning bor.
– Folk har hört av sig till oss och gett oss uppbackning. Just nu är alla jättearga på honom (Lezoka) och han har tagit flera beslut som han inte har mandat till som kyrkoledare. Bland annat är ett av dem att skicka hem oss. Förmodligen kommer det leda till att kyrkostyrelsen tar beslutet att avsätta honom. Just nu har han vad jag förstår ett extremt lågt förtroende i kyrkan, menar David.
Men innan ett nytt styrelsemöte kommit till stånd, berättar han, att en utredning som Equmeniakyrkan också backar upp är tillsatt för att gå till botten med turerna kring var pengarna tagit vägen.
– Så fort den är klar och Mwinda har lämnat sin post är det viktigt att fortsätta arbetet, även om en hel del får fortsätta på distans som det ser ut, säger David.
Men Lezoka måste ju också ha många supportrar eftersom han blev vald, trots att han inte var huvudkandidat?
– Ja, men nu tror jag inte de är så många kvar. Förtroendet är inte stort ute i församlingarna. Men man måste ha med sig att han är extremt duktig på att snacka och jag är inte förvånad över att han också verkar ha lyckats lura församlingsmedlemmar på pengar i Kanada (något han dock aldrig dömts för). Sen var den tidigare ledaren ganska svag, medan Lezoka är välutbildad och tar plats.
Familjen Eriksson har dock bestämt sig för att inte flytta tillbaka med hela familjen, oavsett vad som nu händer.
– Efter den här turbulenta tiden har vi sagt att det är bäst för barnen att få vara i Sverige, komma in i skolan och att vi istället jobbar härifrån. Samtidigt följer vi vad som sker i CEBU noga Ber och ber för dem. Det vore en stor sorg om det inte blir bra.
Just nu är alla jättearga på Lezoka, och han har tagit flera beslut som han inte har mandat till som kyrkoledare.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR