Över sexhundra människor har dödats av militären i Myanmar.
Nu startar studenter och lärare på Enskilda högskolan en insamling till den teologiska skola som man samarbetar med i Yangon.
Efter statskuppen i Myanmar har människor gett sig ut på gatorna för att protestera. Våldet har intensifierats och enligt uppgifter i BBC har fler än 600 dött på grund av militärens övergrepp.
Sedan 2002 samarbetar Enskilda högskolan (EHS) med Myanmar Institute of Theology (MIT) i storstaden Yangon. Den skolan är nu stängd då lärare och studenter protesterar mot militären. Skolan har också ställt sig bakom ett upprop där man bland annat kräver att de valda politiska ledarna släpps av militären.
På grund av den svåra situationen har studenter på MIT frågat om de kan få ekonomiskt stöd från Sverige. På EHS har därför tre engagerade studenter, Anna Lagerman, Sofie Söderin och Katja Stroeven, startat en insamling.
— Jag reagerade när jag läste om militärens våldsamma svar på protesterna, säger Anna Lagerman.
Tanken är främst att samla in pengar på EHS, men också på andra teologiska utbildningar i Sverige.
— Vårt stöd riktar sig just till MIT, för att de fått lägga ner verksamheten och fullt ut ägna sig åt demokratiskt arbete. Jag har hört av studenter där att läget är väldigt, väldigt svårt, då militären bemöter fredliga protester med våld, säger hon.
Enligt Anna Lagerman ser dock studenterna ingen annan väg framåt än att fortsätta protestera.
— För de har levt så länge i militärdiktatur och det vill de inte tillbaka till, säger hon.
Studenterna i Myanmar får själva besluta över hur de vill använda de medel som samlas in i Sverige
— Vi litar på deras omdöme, säger hon.
Kontakten med Myanmar har gjort att det nästan är smärtsamt för henne att följa händelseutvecklingen eftersom hon inser vilken stor fara studenterna svävar i.
— Jag känner mig ödmjuk inför de modiga människor som står upp mot orättvisor. Jag ser vilken oerhörd styrka det finns när människor samlas i ett folkligt motstånd.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR