Avsatt pastor kan fortsätta bära ”frimärksskjorta”

Prästkragan ingen skyddad klädsel. Foto: Getty

Den pastor som nyligen "avkragats" av kyrkans ansvarsnämnd, förekommer annonserad på bild, iklädd pastorsskjorta med krage, inför ett nytt, kyrkligt uppdrag. 
Det är olämpligt, men inte otillåtet, enligt Equmeniakyrkan. Kontrollansvaret ligger hos arbetsgivaren. 

Även om det inte är vanligt, händer det emellanåt att ordinerad personal fråntas sin ordination – ungefär, blir avkragad. Båda begreppen omfattar samma sak, man har förbrukat sitt förtroende, förlorar vigselrätten och ingår inte längre i förteckningen över pastorer och diakoner. Men skyddet kring alla inblandade är omfattande, varför det inte är självklart enkelt att veta om någon fällts i Equmeniakyrkans ansvarsnämnd.

Bör göra bakgrundskontroll

I stället är det genom indirekta källor som en församling i rekryteringsfas bör göra en grundlig bakgrundskontroll för att säkerställa att man anställer någon som är ordinerad för tjänst. Det handlar bland annat om att kontrollera förteckningen över ordinerad personal.
 

Är inte formerna lite för hemliga för att ge effekt?
– Det kan verka rimligt med större öppenhet, men det skulle också innebära andra svårigheter och risker. Ansvarsnämndens uppgift är att vaka över de ordinerade tjänsterna och prövningen handlar om fortsatt förtroende mellan den ordinerade och kyrkan, betonar P-O Byrskog, ansvarsnämndens ordförande och kyrkoledare för region Mitt.
Ansvarsnämndens möten är konfidentiella och utgör inte någon juridisk instans utan prövar enbart förtroendet. När brott begås ska dessa utredas sedvanligt av polis konstaterar P-O och hänvisar även till Equmeniakyrkans teologiska grunder där man kan utläsa: ”Församlingen är självständig och i demokratiska former ansvarig för sin egen verksamhet samtidigt som den är en del av Equmeniakyrkan.” Detta innebär alltså att ansvar vid rekrytering ligger hos den lokala församlingen, även om P-O menar att det hör till den normala ordningen att alltid samråda med sin regionala kyrkoledare.
– Det är inte vår policy att sprida information kring beslutet när något har gått galet i tjänsten. Om man som arbetsgivare bara är noggrann så bör man veta! Sedan ska man veta att detta, att någon fråntas sin ordination, är något som sker väldigt sällan. Det är inte ens ett fall varje år utan högst ovanligt. 

Inte skyddade kläder

Men hur är det då möjligt att en nyligen avkragad pastor kan ­förekomma på bild iklädd ämbetsdräkt? Jo, det är helt enkelt inga skyddade kläder.
– Det finns inga regler kring vem som får ha pastorskrage och frimärksskjortor är det många företag som syr. Så det är bara att köpa. Men det är en stark rekommendation att bara den som är ordinerad använder så kallad frimärksskjorta. , säger Equmeniakyrkans teologiska sekreterare Arne Fritzson.

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA