Frälsarkranskurs blev succé

Frälsarkranskurs

En pilgrimsvandring avslutade frälsarkranskursen i Alingsås equmeniakyrka. Foto: Privat

Vad blir det om man korsar Equmeniakyrkans kurs ”söka och finna livsmod” med Frälsarkransen?
En succé, om du frågar alingsåsarna som testat – och nu drar i gång en ny kursomgång.

Redan för tio år sedan var Ingela Hakberg Kjörk och Carin Carlehed i Equmeniakyrkan Alingsås involverade i en kurs om existensiell hälsa baserad på frälsarkransen. Men ett decennium går fort och när samtalet på om det inte vore dags att göra nåt igen på temat visade det sig att förutsättningarna var perfekta.
– Vi såg att Equmeniakyrkans samtalskurs Söka och finna livsmod, där man kan använda sig av förinspelade filmer kring byggstenarna för existensiell hälsa, passade perfekt tillsammans med frälsarkransen, berättar ­Carin Carlehed.

Frälsarkransbröd

Under våren testade man att bjuda in till sju kvällar som varvade Equmeniakyrkans filmer, med soppa och ”frälsarkransbröd” tillsammans med en reflektion av pastorn Bertil Carlsson.
Ett 20-tal intresserade dök upp. Några av deltagarna tillhörde Equmeniakyrkan Alingsås men också deltagare från andra kyrkor i staden liksom människor som aldrig går till kyrkan hakade på.
– Jag tror det finns ett stort behov av samtal kring det existensiella. Att hitta och diskutera mening med tillvaron, säger Carin Carlehed.
För att beskriva kvällarna kommer de överens om att man kanske får lägga sig någonstans mellan en bönegrupp och en ­alphagrupp.

Kanske lite bredare anslag

– Det var en person som var med som berättade att han också gått Alpha och han sade att det handlade mer om tro och det här mer livet. Självklart är det väldigt mycket kring tro här också, men anslaget är kanske lite bredare, funderar Kjörk och utvecklar;
– Jag hoppas det. Att det här kan vara kvällar för att fördjupa och pröva sina tankar.
 

Carin Carlehed och Ingela ­Hakberg Kjörk. Foto: privat

Extra starkt har det varit att det vid varje träff också spelats musik av Carin Carleheds framlidne systerson Michael Ottosson. Musiken har tonsatt Ingela Hagberg Kjörks egenfotade bildspel som gett extra liv till frälsarkransens olika pärlor.
– Från två personer som gått i kyrkan hela livet fick vi höra att det här blev något annat, som att se det från ett annat håll. 

Trons mysterier

Jag tror att det bottnar i den ödmjukhet Martin Lönnebo (Frälsarkransens skapare) hade och som även Bertil som lett våra samlingar haft, funderar Ingela Hakberg Kjörk som själv börjat reflektera mer över trons mysterier under kursen.
– Doppärlan fick mig verkligen att tänka igenom mitt dop från tonåren. När jag var på en väns barnbarns dop pratade pastorn om att få leva med dopet. Det är nåt jag tänkt en del på, menar hon.
Som avslutning gjorde gruppen en gemensam ”pilgramsvandring” på fyra kilometer som avbröts av att Bertil Carlsson med jämna mellanrum gav en apell kring var och en av frälsarkransens pärlor.
– Det har bara känts så meningsfullt, och att jobba med ­detta har liksom bara varit energi, konstaterar Carlehed.

Ny omgång under hösten

En ny omgång under hösten är i startgroparna 
Nästa gång delas samtalsledarskapet upp mellan Bertil Carlsson, Noomie Hammar från Equmeniakyrkan Alingsås och välkända pastorn och författaren Liselott J Andersson.
– Vi ser fram emot detta. Och nästa gång har vi sagt att vi också viker hälften av platserna till personer som inte är med i kyrkan. Det hade varit roligt om till exempel föräldrar till konfirmander ville gå, säger Kjörk.
De hoppas också att den unika kombon med Frälsarkrans och kursen Söka finna livsmod kan inspirera andra.
– Ja verkligen, det vore så kul!

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA