Equmeniapastor: Vi blev attackerade av ungdomsgäng

Marcus Fritjof Andersson fick en blåtira, men han och P-O Flodström återhämtade sig och kunde glädjas under dopfesten i Ådalskyrkan i Gnesta. Foto: Ådalskyrkan

Pastor P-O Flodström planerade en stor dopfest i Gnesta. Men kvällen innan blev han och hans vänner påhoppade.

Det var i fredags kväll som P-O Flodström, pastor i ekumeniska Ådalskyrkan, och några av hans vänner gick igenom Gnesta efter en ölprovning i ortens kulturförening. De var sugna på surströmming och gick till den lokala mataffären, som de hoppades skulle vara öppen.

När de kom fram till Coop var det stängt. P-O Flodström berättar att ett gäng ungdomar på platsen började att skrika och ropa åt dem. När P-O Flodström vände och gick därifrån sprang ungdomarna ikapp. En av de yngre killarna viftade med händerna framför honom.

- Jag fångade hans arm, frågade om det var bra med honom. Sedan kom hans kompisar efter och jag hälsade på dem också, säger han.

Ropade "Kör GT!"

Han uppfattade dock i ögonvrån att en av hans vänner, Marcus Fritjof Andersson, blir attackerad av den yngre killen.

- Jag hörde honom vråla: Jag vill inte slåss, Jesus älskar dig, säger P-O Flodström.

Men killen fortsatte, och slog av Fritjof glasögonen.

- Då ropade Fritjof, nu har jag vänt andra kinden till tre gånger, nu pallar jag inte mer. Och då ropade jag: ”Kör GT!” (Gamla testamentet).

Andra skyndade till

Fritjof försvarade sig och den yngre killen ramlade i backen. Bråket var på väg att eskalera, när flera av P-O:s vänner skyndade till och ungdomarna sprang iväg.

Han hann inte bli rädd under själva handgemänget, men fick senare veta att gänget kan ha kopplingar till kriminella nätverk.

- Det kunde kommit upp skjutvapen, säger han.

När är det ok att försvara sig fysiskt som Fritjof gjorde?

- Det är en svår fråga, jag tänker att man ska dra ut på det så långt som möjligt, men i vissa situationer så blir det en annan logik när människor är påtända. Då handlar det om att freda sig, säger han.

De försökte att polisanmäla händelsen, men han är kritisk till att det tog lång tid för polisen att komma till platsen. 

Lördagen blev en roligare dag. Då döptes nio personer i en dopgrav i Ådalskyrkan som stått oanvänd under lång tid. Tillsammans döpte församlingen och samarbetspartnern Grace Church, som är en fri församling, nio personer.

- Det kändes fantastiskt att använda dopgraven igen, flera av de lite äldre hade tårar i ögonen och var väldigt berörda, säger han.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne

Söndagsservice