Tidigt bevis för tron på Jesus som Gud ställs ut

Megiddo-mosaiken ger inblick i den tidiga kristna kyrkans lära. Foto: TT

En mosaik som beskriver Jesus som Gud från den tidiga kristna kyrkan, ställs nu ut för första gången.

Det handlar om den mosaikplatta som hittades vid platsen för en tidig kristen helgedom, i Megiddo. Alltså platsen dit Harmagedon enligt forskare tros vara förlagd.

Megiddo-mosaiken upptäcktes av israeliska forskare redan 2005 i samband med en utgrävning vid ett fängelse på orten. Men för första gången kommer den nu ställas ut - och det på Museum of the Bible i Amerikanska huvudstaden Washington.

Jesus som gudomlig

Det är Christian Post som rapporterar om nyheten som kan ha stora implikationer för bilden av den tidiga kristna kyrkans lära.

Mosaiken dekorerade nämligen en av de äldsta kända kristna böneplatserna och innehåller bilder av en fisk, en symbol för tidig kristendom, samt en grekisk inskription som lyder "Till Gud, Jesus Kristus." Vilket alltså skulle utgöra en grund att tro att läran om Jesu gudom var väl spridd redan under de första århundradena i den kristna kyrkan.

Texten som förkunnar Jesus som Gud. Foto: TT

Utöver detta nämner mosaiken fem kvinnor, vilket kan antyda kvinnors betydelse i de tidiga kristna samfunden. Även en romersk officer, som finansierade skapandet av mosaiken, omnämns.

Vid en invigningsceremoni för utställningn den 15 september 2024 framhöll Museum of the Bibles VD, Carlos Campo, mosaikens betydelse och beskrev den som ett exempel på Bibelns ”transformativa kraft”. Han betonade vikten av att reflektera över mosaikens budskap om kristendomens tidiga historia och den fred och enighet som den symboliserar. Det skriver Christian Post.

Stort team för att få ihop mosaiken

Campo påpekade också att museet samarbetat med Israel Antiquities Authority för att möjliggöra transporten av mosaiken till USA. Arbetet med att återmontera mosaiken genomfördes av ett team på mellan 50 och 75 personer och tog flera veckor att slutföra.

Mosaiken, menar Campo, utmanar också föreställningen att få följare fortsatte att dyrka Kristus efter hans död, särskilt under en tid av förföljelse. 

Utställningen kommer att finnas kvar till Juli 2025.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA