Nya avslöjanden: Prästens övergrepp tvingar Emmaüs att byta namn

Abbe Pierre

I somras avslöjades att den världskände katolske prästen Abbe Pierre begått övergrepp mot kvinnor. Nu har ytterligare 17 kvinnor berättat om övergrepp. Foto: Remy de la Maviniere/AP/TT

Efter att 24 kvinnor avslöjat den världsberömde katolske prästen Abbé Pierres övergrepp, byter hjälporganisationen Emmaüs namn.
– Chocken är så stor att vi inte kan fortsätta som förr, förklarar Adrien Chaboche, chef på Emmaüs International.

Häromdagen tillkännagav Emmaüs Internationals chef Adrien Chaboche att den franska filialen kommer att skrota det gamla namnet Emmaüs France – Fondation Abbé Pierre. Det är i dagsläget okänt vad rörelsen kommer att kallas hädanefter. Det ska bestämmas senare i höst.

Tänker främst på offren

– Jag tänker först och främst på offren. Men även donatorerna och alla andra som är solidariska med oss, kräver nu en förändring, säger han till Radio Luxemburg.
– Namnbytet är ett bevis på att man inom rörelsen lyssnat på offren, säger en sjuksköterska i 50-årsåldern men som vill vara anonym. För radiokanalen France Info berättar hon om prästens övergrepp.
– Vissa kvinnor har blivit våldtagna. Hur kunde han agera ostraffat i så många år, undrar hon.
Abbé Pierre hette egentligen Henri Groues och grundade Emmausrörelsen 1949. Han vigde sitt liv för att hjälpa hemlösa och andra människor i nöd.

Sju kvinnor chockade världen

Det var i somras som sju kvinnor chockade världen med att Abbé Pierre begått övergrepp. Nu går ytterligare 17 kvinnor ut i pressen och berättar att prästen rört dem vid kroppen, tvingat vissa av dem till sex och samlag.
– Totalt 24 kvinnor har utsatts för övergrepp av Abbé Pierre, ­säger Adrien Chaboche.
I och med skandalen ska minnesplatsen tillägnad Emmaüs grundare stänga i normandiska byn Esteville.
I rädsla för skadegörelse har borgmästare Manuel Grente nu förstärkt säkerheten.

Ska även ta ställning till ersättning

– Hjälporganisationen ska även ta ställning till om ersättning ska utgå till de utsatta kvinnorna, säger Véronique Margron, chef vid katolska organisationen Corref.
Samtidigt konstateras att den katolska kyrkan ännu en gång gömt undan sanningen.
2021 avslöjades i en statlig rapport att över 200 000 personer ska ha utsatts för pedofili från präster och lekmän i den franska katolska kyrkan mellan åren 1950 och 2020. Många av kyrkans män kände till övergreppen men gjorde inte tillräckligt för att få slut på dem, visar rapporten.

Missbrukade sin roll

Under ett besök i Kanada på 1950-talet missbrukade Abbé Pierre sin roll på ett så allvarligt vis att han skulle ställas inför domstol. Biskopen i Montreal lyckades rädda honom, på villor att han skickades hem och aldrig kom tillbaka till landet. Därefter ska han ha utfört övergrepp även i USA, Schweiz och Marocko.
– Flera av dem har under årens lopp informerat kyrkan om övergreppen, säger hon.

Johan Tollgerdt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA