Pastorn avslöjades då han ville ha sex med en pojke. Nu är församlingens ordförande kritisk till att pastorn överhuvudtaget emottagits som pastor av Equmeniakyrkan.
Det var i början av sommaren som hemsidan Dumpen, som har som mål att avslöja potentiella pedofiler, publicerade uppgifter om att en pastor sex-chattat med en person som han trodde var en minderårig pojke. I själva verket fanns det ingen pojke, utan Dumpen hade använt sig av en falsk profil för att lura honom. Sexchatten är mycket grov, pastorn har skickat nakenbilder på sig själv och har också stämt träff med pojken för att ha sex.
När uppgifterna om pastorn publicerads stängde församlingen omedelbart av honom.
Sara Nilsson, som är en av personerna bakom Dumpen, säger till Sändaren att församlingen hanterade situationen exemplariskt.
– Församlingen var verkligt stark, de såg till barnens bästa och inget annat, säger hon.
Stor överraskning
Sändaren har varit i kontakt med församlingens ordförande som menar att församlingen mår bra i dag, och att man arbetar vidare. Avslöjandet kom dock som en stor överraskning.
– Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att se detta hos en människa. Det är inget som märks på utsidan, en person kan vara väldigt skicklig på att dölja det och kan också ljuga för sig själv, säger hon.
Hon tycker att församlingen fått ett gott stöd från Equmeniakyrkan på nationell och regional nivå. Hon är dock kritisk till att mannen överhuvudtaget fick bli pastor i Equmeniakyrkan. Mannen kommer från ett annat land, och i efterhand har hon fått uppgifter från flera håll om att något hänt kring mannen redan i hemlandet.
– Samfundet hade kunnat ta reda på vad som verkligen skett i hemlandet innan han kunde bli emottagen som pastor i Equmeniakyrkan. Det är jag otroligt besviken på att man inte gjorde. Om det hade gjorts så hade vi och andra sluppit att gå igenom mycket, säger hon.
Hanteras av ansvarsnämnd
Mannens fall hanteras nu av Equmeniakyrkans ansvarsnämnd. Biträdande kyrkoledare Karin Wiborn säger till Sändaren att det är ett pågående ärende. Samfundet har kontakt med mannen och erbjuder honom stöttning.
– Han blev ju tagen ur tjänst omedelbarbart. Nu är tjänsten avslutad, och vi ser honom inte som anställningsbar, säger hon.
Karin Wiborn har förståelse för kritiken från församlingens ordförande.
– Det är en befogad kritik. Vi har talat i ansvarsnämnden om hur viktigt det är att arbeta med referenser i antagningen av pastorer. Redan när han antogs som pastor så fanns det någon som påpekade att det fanns tveksamheter kring honom från ursprungskyrkan. Men kanske att det fanns en glädje i att försöka skapa en mångfaldig kyrka, och att man ville att det skulle fungera med honom som pastor. Så gick man på det, säger hon.
Skärpt rutinerna
Enligt Karin Wiborn har samfundet skärpt rutinerna.
– I sådana här fall, där det finns tveksamheter, är det en skyldighet att komma så nära sanningen som möjligt även om det kan vara svårt och att det finns olika berättelser. Det gäller även när vi tar emot pastorer eller diakoner från andra länder, vi måste verifiera personen så mycket som möjligt. Sedan har vi ju också en tro på förlåtelse och upprättelse, att man kan lämna saker bakom sig och gå vidare. Det är ingen enkel uppgift att avgöra när det möjligt och när det har skett.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR