I morse meddelade EU-kommissionen att EU och Storbritannien nu nått en uppgörelse för nästa fas för britternas utträde ur den Europeiska unionen.
-Vi har haft många samtal sedan i måndags, konstaterar kommissionsordförande Jean-Claude Juncker på morgonens presskonferens i Bryssel.
-Dagens resultat är givetvis en kompromiss. Det är resultatet av en lång och intensiv diskussion mellan kommissionen och Storbritannien. Båda sidor har fått lyssna till varandra och visa kompromissvilja, säger Juncker, och tillägger på engelska, franska och tyska att Bryssel och London har gjort tillräckliga framsteg för att nå nästa fas i förhandlingarna.
Storbritanniens premiärminister Theresa May och brexitministern David Davis träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på morgonen för ett möte om det brittiska EU-utträdet. Strax efter Theresa Mays ankomst till Bryssel twittrade Junckers stabschef Martin Selmayr en bild på vit rök – ett tecken som används av Vatikanen för att tillkännage valet av ny påve.
-Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra, konstaterar Juncker på presskonferensen.
-Nu är det dags att se mot framtiden, då Storbritannien kommer att vara en nära och viktig allierad. Det är livsviktigt för oss alla att vi fortsätter att arbeta tillsammans om frågor som handel, forskning och säkerhet, fortsätter han.
Theresa May säger att parterna har arbetat ”extremt hårt” under veckan, och att det inte har varit enkelt för någon.
-Att nå hit har krävt givande och tagande från båda sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten (dagens överenskommelse) är i Storbritanniens intresse, säger Theresa May på presskonferensen.
-Överenskommelsen som vi har gjort kommer att garantera villkoren för miljontals EU-medborgare i Storbritannien och miljoner britter i EU, säger May. Om pengarna konstaterar hon att den ekonomiska uppgörelse som har nåtts är ”rättvis mot brittiska skattebetalare”.
Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien har det fullständiga namnet ”Den gemensamma rapporten från förhandlarna från EU och Storbritannien om framsteg under fas ett under förhandlingarna i enlighet med EU-fördragets artikel 50 om Storbritanniens ordnade utträde ur EU”. Rapporten består av 15 sidor med 96 punkter där allt från medborgarnas rättigheter till förhållanden kring kärnkraftssamarbetet Euratom ingår. Härnäst väntas nu EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk presentera sitt utkast till riktlinjer för förhandlingarna om fas två, om framtida handel och övergångsregler.
Därefter ska de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte nästa vecka formellt säga ja till att inleda sådana förhandlingar.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR