Filmaren Niklas Westergren har gjort en film med sjukhuspastor Anna Ljung i Visby. En ljus film om svåra frågor, är deras beskrivning av filmen. Foto: Karl Melander
Nu finns en film om sjukhuspastorn Anna Ljung och hennes sätt att arbeta med människor genom sorg. Den är tänkt för information och utbildning, och ska alltid visas med tid för efterföljande samtal och reflektion.
Det är nu två år sedan filmaren Niklas Westergren kom med idén om att göra en film om Anna Ljungs arbete.
– Jag är fascinerad av hennes svåra uppdrag och när vi träffades och pratade om det hemma i köket sa hon att det handlar om att vara närvarande i det mörka. Det där slog an en sträng hos mig, säger Niklas Westergren.
Vägar genom sorg och kris
– Den handlar om vägar genom sorg och kris, om hur man hanterar det här svåra. Filmen är tänkt att fokusera på det konstruktiva och det tycker jag vi har lyckats med. Jag är jättenöjd, säger han. Filmen har titeln Att hantera det ohanterbara, är 50 minuter lång och tar upp sorg men också ett tydligt hopp. Man får följa Anna Ljung genom sjukhusets korridor och hon berättar om hur hon tänker omkring sin roll som sjukhuspastor som hon nu haft i 16 år.
Medverkar gör också tre personer som för några år sedan förlorat anhöriga i plötsliga dödsfall och som fått stöd av Anna Ljung genom sorgen. Var för sig berättar de om vad som hände, sina reaktioner och om hur de hanterar livet efteråt. Det är en mamma som förlorade sin nyfödda bebis genom plötslig spädbarnsdöd, en kvinna som förlorade både sin make och svärfar i en lantbruksolycka hemma på gården, och en ung kille som förlorade sin bästa kompis genom psykologiskt olycksfall, en annan beskrivning av suicid. – De samtalen tog omkring två timmar var, och sedan har jag klippt ner dem till sju-åtta minuter. Det har varit viktigt för oss att filmen inte ska bli alltför sentimental. Fokus är i stället på vägen framåt, förklarar Niklas Westergren.
Musiken spelas av Annika Fehling trio, och är ett urval av redan inspelad musik.
– Den är så finstämd och bär upp filmens framåtrörelse, säger filmproducenten.
Nöjd med resultatet
Anna Ljung är trygg och nöjd med resultatet, särskilt över ljuset i filmen. – Vi har gjort en ljus film om svåra frågor, som lyfter fram hoppet och hanterbarheten. Det handlar om att samtala, lyssna och vara närvarande i svåra tankar och jobbiga minnen. Blir man tagen på allvar, då finns det hopp. Då skapas ljus i något som första var mörkt, förklarar hon. – Det var dit vi ville komma.
Premiär och mottagande
Den 16 och 19 maj premiärvisades filmen i Visby, först i Tjelvarkyrkan som blev fullsatt, sedan i en välfylld Folket bio. – Vi fick fantastiskt fin respons, så varm, positiv och tacksam. Många uttrycker att filmen är viktig. Vi har redan fått flera förfrågningar om att komma och visa den, säger Anna Ljung.
Tillsammans med Niklas Westergren kommer hon besöka de platser där filmen visas och ordna med samtal efteråt med tanke på att den väcker tankar och reaktioner hos tittaren. – Den lyfter fram närvarons betydelse och därför vill vi visa den för en närvarande publik, så den kommer inte att läggas ut på nätet, understryker Anna Ljung.
Användning i fortbildning
Förhoppningen är att produktionen ska användas i fortbildningar för sjukhuskyrkans personal och i kyrkliga sammanhang. Equmeniakyrkan, Sjukhuskyrkan, Universitetskyrkan och S:t Lukasstiftelsens samtalsutbildningar har redan visat intresse för den. – Filmen kommer att leva sitt liv utifrån de förfrågningar vi får, säger Anna Ljung.
- Förutom tjänsten som sjukhuspastor är Anna Ljung även pastor i Tjelvarkyrkan som tillhör Equmeniakyrkan.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR