”Vi ska ju vara på torget med vårt budskap och det gäller även Facebook-torget”, säger Rebecka Appelfeldt, kommunikatör i Missionskyrkan i Lidköping. Foto: Mats Bjurbom
MITT KYRKYRKE I tredje delen av artikelserien Kyrkyrke möter vi Rebecka Appelfeldt vars titel är kommunikatör. Mycket handlar om att hjälpa till med församlingars närvaro på sociala medier.
– För mig är ökad delaktighet, underlättad kontakt och tillgänglighet för alla det viktigaste.
Det säger Rebecka Appelfeldt, som sedan 2018 är kommunikatör i Missionskyrkan i Lidköping, en församling med cirka 350 medlemmar. Kommunikationsarbetet har stor betydelse för att skapa delaktighet i församlingen, menar hon.
– Är man mitt i verksamheten så vet man ju vad som händer, men för den som under en tid inte kan vara med på gudstjänster eller annan verksamhet, så är det viktigt att kommunikationen fungerar.
Delar sig mellan olika församlingar
Rebecka Appelfeldt har en tjänst på 90 procent och har ett upplägg där hon delar sig mellan olika församlingar. Det innovativa är att det inte behöver finnas någon geografisk närhet mellan församlingarna, och att det varierar vilka de är.
– Jag jobbar tre dagar i veckan på plats här i missionskyrkan och är då även tillgänglig för att ta emot folk som kommer hit, administrativa uppgifter och det som dyker upp, säger hon.
– Jag tycker om variation. Övrig tid jobbar jag med de andra uppdragen och då oftast hemifrån.
Jag vill göra kyrkan och tron tillgänglig. Den som söker, till exempel digitalt, ska kunna hitta oss.
Rebecka Appelfeldt är uppväxt i Sollebrunn och från åtta års ålder tillhörde hennes familj en trosrörelseförsamling i Alingsås. Efter gymnasiet utbildade hon sig till civilingenjör inom produktutveckling på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. 2006 tog hon sin examen och hade då även hunnit med att bilda familj.
Visuella budskap
– Redan då var jag intresserad av visuella budskap, och när vi flyttade till Uppsala, där min man skulle studera, så fick jag jobb som grafisk formgivare, berättar hon. Framför allt jobbade jag med varumärken.
Efter sex år i Uppsala reste familjen till USA där maken fortsatte sina studier i teologi på ett ortodoxt seminarium i New York.
– I Uppsala var vi med i Livets ord och vi var även engagerade i den ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby.
När det var dags för familjen att flytta tillbaka till Sverige 2015 ville de finnas i närheten av en gemenskap som var kopplad till den ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby. De bosatte sig i närheten av Antoniosgården på Kållandsö i Lidköpings kommun och gick med i Eke kapell, en liten församling med cirka 30 medlemmar
– Det var bara en kilometer hemifrån, så det var naturligt för oss att gå dit, berättar Rebecka Appelfeldt. Där erbjuds en liturgisk gudstjänst med nattvard varje söndag.
Frilansade inom grafisk formgivning
Under tiden i USA och vid hemkomsten till Sverige fortsatte Rebecka Appelfeldt att frilansa inom grafisk formgivning.
– Men så dök det här jobbet som kommunikatör upp, och jag sökte och fick det. Det var både roligt och givande att kunna använda mina kunskaper i församlingens tjänst.
Från början var tjänsten på cirka 50 procent och Rebecka Appelfeldt tog uppdrag på den andra halvtiden, vilket blev slitsamt.
– Jag behövde en hållbarare situation och då var det en fiffig församlingsmedlem här som kom på att tjänsten kunde utökas om vi hittade en lösning där jag skulle hyras ut.
Och så kom det att bli. De första andra församlingarna som Rebecka Appelfeldt delade sin tid med var Nimbuskyrkan på Öckerö, samt Equmeniakyrkan Ljurhalla.
– Det här visade sig vara ett koncept som fungerade mycket bra, berättar hon. Just nu har jag en tjänst på 90 procent, som bland annat innefattar kommunikationsarbete åt Svenska Metodistförsamlingen i Åbo, samt 20 procent för Equmenia region väst.
Fakta: 3 tips från Rebecka om sociala medier
- Fundera på vem det är ni vill kommunicera med och till i de olika kanalerna. Försök publicera saker som intresserar just dem.
- Blanda gärna inlägg med bilder från händelser med kommande evenemang eller budskap, så att det blir en intressant helhet.
- Försök hitta glädje och inspiration och lägg det hela på en nivå som är hållbar för dig och er.
Församlingarnas behov av en kommunikatör upptäcks oftast när man inser att man behöver förbättra sin hemsida.
– Många känner ett behov av att stärka sin digitala närvaro, framför allt i sociala medier, och man kanske inte har någon frivillig som kan ta ett helhetsgrepp.
– Med metodistförsamlingen i Åbo har fokus varit en grafisk manual och att bygga en ny hemsida.
Nå fram med budskapet
För en kommunikatör är utmaningen att på ett effektivt och klart sätt nå fram med budskapet.
– Det är det som är kärnan i mitt jobb, säger Rebecka Appelfeldt. Det gäller att vara tydlig i ett samhälle som fylls av så mycket brus. Det är så många som vill nå fram.
– En annan utmaning är att bygga kommunikationskanalerna långsiktigt hållbart. Det ska fungera även efter att jag har lämnat och kunna skötas av församlingen.
– Jag är mycket för det digitala och att församlingen ska använda de möjligheter som faktiskt finns. Men närvaro betyder inte att vi behöver driva eller vara i framkant på plattformar som ju på många sätt är problematiska för människor. Det finns många problem med sociala medier och det är viktigt att vi gör det balanserat och sunt.
Kan spela en central roll
Att föra ut den kristna tron är naturligtvis en viktig del i kyrkans arbete och här kan kommunikatören spela en central roll.
– Jag vill göra kyrkan och tron tillgänglig. Den som söker, till exempel digitalt, ska kunna hitta oss.
– Vi ska ju vara på torget med vårt budskap och det gäller även Facebook-torget.
Många fler skulle ha nytta av kommmunikatör
Rebecka Appelfeldt tror att många fler Equmeniaförsamlingar skulle ha nytta av en kommunikatör.
– Det är inte många församlingar som har råd att ha en egen kommunikatör, men vi kanske kan hjälpas åt. Jag hoppas att detsätt jag jobbar på kan inspirera någon annan församling eller kommunikatör med min inriktning. Många församlingar behöver hjälp och jag tror på den här modellen som vi har upptäckt.
När det gäller den egna framtiden vill Rebecka Appelfeldt ta en sak i taget.
– Det är Gud som öppnar dörrar och jag vill ta emot det som kommer till mig, säger hon. Just nu är jag glad åt att få vara en del av det övergripande arbete som Equmenia väst gör och få fundera över vad vi är som kyrka i en större gemenskap.
Fakta: Rebecka Appelfeldt
- Familj: Maken Joel, som är teolog. Fyra barn i åldrarna 16, 14, 13 och 8.
- Ålder: 41 år.
- Yrke: Kommunikatör i Missionskyrkan i Lidköping.
- Församling: Medlem i Lidköpings Missionsförsamling, samt i Eke kapell, en liten församling på Kållandsö.
- Intressen: Gillar att skapa pyssla och måla, men fokus på fritiden är på barn och familj.
- Läser: Romaner. Uppskattar Johannes Anyurus böcker.
- Lyssnar på: Lyssnar på: Sara Parkman, Loney Dear och Jonathan Johansson med flera.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR