Att Sverige fått en stramare asyl- och flyktingpolitik märks än så länge inte på antalet människor som beviljas uppehållstillstånd. Det har visserligen minskat från föregående år men ligger ändå på en betydligt högre nivå än åren före 2014.
Eftersom asyl- och flyktingpolitiken skärptes hösten 2015 kanske många hade fruktat eller önskat sig en brant nedgång i asyl- och flyktinginvandringen. Men det ser ut att dröja. Inom överskådlig tid ser den ut att ligga på en hög nivå. En del av detta kan förklaras av att antalet invandrade anhöriga till flyktingar ökar.
– Vi ligger på höga nivåer i antal beviljade uppehållstillstånd, och det är ju naturligt med tanke på hur många som har kommit till Sverige under de senaste åren, särskilt 2015, säger Fredrik Söderberg Bruce på Migrationsverkets presstjänst.
I ett historiskt perspektiv är det bara ett år, 1994, som kan mäta sig med dagens nivåer. Det året uppgick antalet uppehållstillstånd till flyktingar och anhöriga till strax över 58.000, en nivå som ligger på ungefär samma nivå som 2015 och 2017, men klart lägre än 2016.
Frågan är nu hur det kommer att se ut framöver, alltså i hur hög grad kommer antalet uppehållstillstånd att minska som en följd av regeringens omsvängning i flyktingpolitiken? Enligt Migrationsverkets prognos från oktober kommer närmare 43.000 uppehållstillstånd för asyl- och flyktinganhöriga att utfärdas under nästa år, året därefter räknar man med närmare 33.000.
– Det är alltid svårt att göra prognoser på antalet beviljade uppehållstillstånd, eftersom så mycket beror på det som händer i vår omvärld. Dessutom vet vi inte vilken migrationspolitik som kommer att gälla efter att den tillfälliga lagstiftningen upphör 2019, kommenterar Fredrik Söderberg Bruce.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR