Ett historiskt handslag mellan Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: Susan Walsh
”Otroligt sorgligt.” ”Vansinne”. Turkiets besked om att man nu är beredd att säga ja till Sverige i Nato möts av blandade känslor.
Inte bara applåder och hurrarop utan också en djup misstro mot att Sverige nu blir en del av en militärallians.
Framför allt är det kärnvapenfrågan som oroar.
– Vi ser det som en historisk felprioritering. Jag är rädd för är att vi eskalerar det spända världsläget, säger exempelvis Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, till Dagens Nyheter.
”Föråldrad syn på säkerhet"
Hon understryker att beslutet tagits utan demokratisk debatt och bygger på en föråldrad syn på hur säkerhet kan uppnås.
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, uttrycker liknande tankegångar i ett uttalande:
”Beslutet hastades fram utan att det gjordes någon ordentlig konsekvensanalys av vad ett svenskt Nato-medlemskap innebär. Många frågetecken kvarstår, bland annat kring eventuell kärnvapenplacering på svenskt territorium.
Ett Nato-medlemskap innebär att gå in i en kärnvapenallians och därmed skulle Sverige bidra till att kärnvapen fortsatt utgöra ett globalt hot. Det är en strategi som leder till en upprustningsspiral,” skriver hon.
”Kristna Fredsrörelsen beklagar det säkerhetspolitiska vägval som Sveriges riksdag och regering har gjort. Vi anser att Nato-medlemskapet varken stärker svensk säkerhet eller bidrar till internationell fred och utveckling.”
”Otroligt sorgligt"
Freds- och klimataktivisten, diakonen Annika Spalde, säger till Kyrkans Tidning att hon tycker det är otroligt sorglig att Sverige vill gå med i Nato.
-Det ett sätt att i handling säga att kärnvapen är okej och att det är okej att hota människor med utplåning.
- Det känns tungt när det är så mycket fredsarbete som behöver ske.
Svårare agera för fred
Annika Spalde tror nu att det blir svårare att agera för fred när man inte är en självständig röst utan en del av en allians.
-Jag tror inte det är bra i relation till Ryssland heller.
Stefan Risenfors, ordförande Kristna fredsrörelsen i Göteborg, betecknar det hela som vansinne.
-Vi blir en del av det vi inte tror på, nämligen kärnvapenkapprustningen. Dessutom tror jag att neutraliteten tjänat oss väl. Det behövs några stabiliserande faktorer som inte upplevs som hot, det behövs en av-militariserad zon i hela östra Europa.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR