Generationsväxling i Equmeniakyrkan

Magnus Hagevi

Föryngring. Equmeniakyrkan har visat demokratins styrka som lösning på meningsskiljaktigheter och konflikter. 

Samfundets kyrkokonferens i Göteborg var en manifestation i kristet engagemang och demokrati. Visst finns det plats för förbättringar, men det finns all anledning att betona hur väl konsensusmetoden möjliggör delaktighet och engagemang bland ombuden. På plats fanns de med erfarenhet från partikongresser och andra samfunds konferenser som uttryckte beundran över att konflikter klargjordes, diskuterades och beslutades demokratiskt. 

Mycket starkt stöd

I processen framkom att kyrko­ledaren Karin Wiborn och biträdande kyrkoledare Niklas Piensoho har ett mycket starkt stöd i Equmeniakyrkan. Nästan alla av kyrkokonferensens ombud röstade för Wiborn. Hela 79 procent röstade för Piensoho och endast 18 procent röstade nej. Detta trots att minoriteten fört en intensiv kampanj emot hans kandidatur. Även om en del av invändningarna mot Piensoho iklätts kritik av processens form, bottnar kritiken antagligen i att Piensoho vill sätta Jesus i centrum genom evangelisk teologi.
Också vid ­kyrkokonferensen fanns en skiljelinje mellan Equmeniakyrkans stora huvudfåra med evangelisk teologi och en minoritet med en mer liberalteologisk inriktning. Medan evangelisk teologi vill sätta Jesus i centrum genom att betona hans offer på korset, en personlig relation med Jesus, vägledning i Bibeln och evangelisation prioriterar en mer liberalteologisk inriktning detta i mindre utsträckning. 

Evangelisk teologi

Bland annat det starka stödet för Piensoho pekar på att evangeliska värderingar sannolikt kommer öka i betydelse i framtidens Equmeniakyrka. Som tidigare nämnts på Sändarens ledarsida hör detta samman med att församlingar som betonar evangelisk teologi tenderar att stå emot sekulariseringen bättre än andra församlingar som i stället tenderar att minska. Då församlingar med evangelisk teologi är livskraftiga är det troligt att framtidens kyrkokonferenser alltmer kommer att sätta Jesus i centrum med evangelisk teologi.

Regional skiljelinje

Kopplat till den starkare ställningen för evangelisk teologi i Equmeniakyrkan går det att se andra skiljelinjer. Eftersom den liberalteologiska tendensen än så länge är mer företrädd i Stockholmstrakten och evangelisk teologi i Småland, Västergötland och Bohuslän finns det en regional skiljelinje i Equmeniakyrkan. 
Bland annat utifrån detta hade Equmeniakyrkan i Gråbo reagerat på idén att alla kyrkokonferenser med fokus på att fatta beslut alltid skulle gå av stapeln i Stockholm. För församlingar i Stockholmstrakten skulle det då vara lättare än för andra att sända ombud till kyrkokonferensen. Enligt uppgifter från Equmeniakyrkans kansli har konferenser i Stockholm inneburit att församlingarna i närheten haft dubbelt så stor andel av ombuden jämfört med deras medlemsantal. Därför var det demokratiskt att kyrkokonferensen beslutade att den ska arrangeras på olika platser runt om i landet. 

Generation en skiljelinje

En annan skiljelinje är generation. Det verkar som om stödet för evangelisk teologi tenderar vara starkare bland yngre ombud på kyrkokonferensen, medan den är svagare bland äldre. Ytterligare ett exempel på det är debatten i Sändaren inför kyrkokonferensen. I en artikel underskriven av 32 pastorer till stöd för Piensoho som biträdande kyrkoledare var medelåldern 49 år. Det är förvisso inga ungdomar, men ändå betydligt yngre än de 32 personer som undertecknat en annan insändare i Sändaren som argumenterade emot Piensoho. Deras medelålder var 75 år. Åldersskillnaden på ett kvartsekel pekar på en skillnad mellan gårdagens Equmeniakyrka och morgondagens. 
 

Magnus Hagevi

20 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Göran Ljungberg
Hagevi skriver i ledaren i Sändaren att kritiken mot Piensoho bottnar i att Piensoho vill sätta Jesus i centrum i Equmeniakyrkan med en evangelisk teologi Menar du att de ombud som röstade för avslag egentligen röstade mot att Jesus ska vara i centrum??? Detta kräver en förklaring!
Jerry Gegerfelt
Tack Magnus för klockren och klargörande analys av läget i Equmeniakyrkan! Tack också för påminnelsen om vilken teologisk inriktning som står emot sekulariseringen bäst!
Svante Zettergren
Detta var nog bland det dummaste och mest nedlåtande jag läst på sändarens ledarsida. Försök inte stjäla begreppet Evangelisk för egana syften. All kristen tro är väl evangelisk. Hade jag haft ett blått och ett orange kort hade jag korsat dem. Dags att skaffa ny kedarskribent.
Ewa Lannemyr
Har precis läst din ledare i Sändaren och känner mig bedrövad, beklämd I din text slår du fast att vi som är ”ett kvartssekel ” äldre representerar en ”liberalteologisk syn”. Var varsam med orden här. När började vi tala om varandra så? Ett annat sätt att närma sig de statistiska fakta du hänvisar till är vilken bakgrund vi har. Utbildningsmässigt? Erfarenhetsmässigt? Något som skulle behöva belysas mera är alla vi som ”överlevt” de evangelikala och karismatiska strömningarna på 70- talet. Även senare genom enskilda pastorers okänsliga framfart har människor blivit skadade på djupet. Alla sår som gjort människor illa och som fick en del av oss att lämna kyrkan beskrivs sällan som problematiskt. Dessa människor har jag och många kollegor (psykologer/ psykoterapeuter) mött i vårt arbete, inte minst i Jönköping. En djupare kvalitativ forskning/analys runt dessa frågor skulle vara intressant. Jag tror mig veta att det finns en stark, kanske outtalad, genuin rädsla för att vi åter ska hamna på stämningsfulla lovsångsmöten där alla ska känna något speciellt, formulera, uttrycka tron på ett likartat sätt etc. /Ewa Lannemyr
Claes-Göran Ydrefors
På riktigt - är det den här diskussionen vi tror gagnar utvecklingen i Equmeniakyrkan? Som den vi hade på 1970/80-talet då evangelisation och ett samhälleligt engagemang ställdes mot varandra. Är det ändå där vi är nu i Equmeniakyrkan? Om det är så, hur många av oss vill då vara med?
Robert Larsson
Tack för en intressant och initierad analys. Vi får hoppas att du har rätt. Vägen framåt för Equmeniakyrkan tror jag är en klassisk kristen tro, evangelisk om du så vill (även om det något belastade ordet evangelikal, a la John Stott och Lousannedeklaration, vore en bättre benämning). Piensohos mandat är starkt. Jag ser med spänning fram emot vad han kan komma att betyda för Equmeniakyrkan.
Carl Lagerkvist
Nu förstår jag varför jag inte längre prenumererar på Sändaren med den här typen av svepande, generaliserande ledarsidor. Så de ombud som röstade emot Niklas Piensoho var dessa ombud emot Jesus. Detta behöver verkligen förklaras? Jag blir så ledsen att denna ledaren får utrymme när kyrkoåret har temat enheten i Kristus när jag hade förväntat mig att läsa något helt annat i mer ekumenisk anda.
Holger Nilsson
Tack Hagevi för din sakliga analys! Men ack, vilken reaktion från de som blev träffade av den. Tydligt känsligt att bli avslöjade med fakta.
Magnus Hagevi
Lite svar på frågor (jag hoppar över positiva kommentarer, men tack för dessa) Göran Ljungberg: Nej, jag menar att det en del vill sätta Jesus i centrum genom evangelisk teologi. En del försöker göra på andra sätt. Däremot visar forskning att kyrkor och församlingar med evangelisk teologi står emot sekulariseringen bättre än de som prövar andra sätt Svante Zettergren: Stoppa och förbjud är ingen vacker melodi. Om du tänker efter så kommer du nog på att det finns olika teologi och inom religionssociologi kallas en av dem för evangelisk teologi Ewa Lannemyr: Jag beskriver tendenser, inte den typ av antingen eller som du påstår. För många unga är lovsångsmöten ett gudomligt tilltal och deras sätt att söka Jesus. De behöver inte pekpinnar från äldre generationer C-G Ydrefors: Det är viktigt att använda verktyg för att kunna analysera vad som händer i Equmeniakyrkan och tala om det. Nej till tystnadskultur Carl Lagerkvist: Du lägger ord i mun som du har hittat på. Det är inte så jag skrev i Sändarens artikel
Lars Gunther
Jag deltar sällan i debatter här eftersom jag sitter i KS, men jag tror att jag kan bidra med lite klargörande sakupplysningar. Vad jag sjölv tror och tänker är annars ganska klart om man läser på min webbplats, http://itpastorn.nu. Det finns olika sätt att använda ordet evangelisk. Det är också värt att notera att vi på svenska har TVÅ ord som är synonymer till "evangelical" på engelska, evangelisk och evangelikal. Lite grovt tillyxat kan man säga att de motsvarar det engelska ordet med liten eller stor inledande bokstav. "The evangelical faith" "He is an Evangelical" Evangelikaler var de som från slutet av 1930-talet och framåt aktivt sökte en tredje väg, varken fundamentalistisk eller liberalteologisk. (Prenumererar du också på Dagen så läs min senaste krönika där.) Evangeliska kristna används med varierande betydelse, men det kan inte betyda vad som helst. (Mina tecken tar slut, så jag får fortsätta i ett nytt inlägg.)