Gunnar Hallingberg. Foto: Christina Larsson.
Gunnar Hallingberg har, på sitt 98:de levnadsår, gått ur tiden. Mest känd var han som mångårig ledare för Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Han var dess rektor i hela 16 år.
- Gunnar hade en avgörande betydelse för skolans utveckling, den går inte att överskatta, säger Anders Georgsson, rektor för Svf idag. Utan hans insatser hade vare sig kursutbud eller byggnader varit som de nu är.
Närmast Gunnar Hallingbergs hjärta låg journalistlinjen och collegelinjen. Den sistnämnda som genomfördes i samarbete med North Park University i Chicago.
- Men han såg också till att öppna upp folkhögskolan så att den blev en del av Jönköpings kulturliv, lägger Georgsson till.
Satt i styrelsen för SR
Ett exempel på detta är de ”Trettondagsakademier” som Hallingberg tog initiativ till och där allehanda frågor penetrerades under ett par vinterdagar.
Mediefrågor engagerade Gunnar Hallingberg. Enkannerligen var han intresserad av radio: han satt i styrelsen för Sveriges Radio; han blev 1979 först ut i Sverige med närradiosändningar och han skrev två välmatade radiohistoriker (Stockholm - Motala och Tidens tusende tungor).
Ordet låg Gunnar Hallingberg nära. Foto: Christina Larsson.
Skrev om frikyrkan
I botten var han litteraturvetare, disputerade 1967 i Göteborg på avhandlingen Radiodramat. Hallingbergs två sista böcker handlade om frikyrkligheten och kulturlivet (Läsarna och Moderna läsare) i vilka han försökte råda bot på det ointresse och den okunskap som han menade präglade synen på väckelsens betydelse för modernitetens framväxt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR