Socialminister Jacob Forssmed här i samtal med biträdande kyrkoledare Karin Wiborn och biträdande generalsekreterare i Equmenia, Kristin Flodström. Foto: Marcus Gustafsson
Socialminister Jakob Forssmed hade ett tydligt budskap till Equmeniakyrkan. Församlingarna är viktiga i dagens Sverige – och om det skulle bli krig.
Idag kan många politiker upplevas som obekväma i religiösa sammanhang. Inte så med kristdemokraten och socialministern Jakob Forssmed, som verkade trivas som fisken i vattnet på Equmeniakyrkans vinterkonferens i Stockholm. Han kunde också inleda sitt föredrag med att berätta att han precis hälsat på sin mammas församlingspastor.
Och om många politiker idag talar om religion och trossamfund som problem så lyfte Jakob Forssmed fram styrkorna.
- Min övertygelse är att ett samhälle med levande religiösa föreningar är ett bättre samhälle. Där kan människor känna att det finns en framtid och ett hopp, sa han.
Felaktig bild av religion
Han hade ombetts att tala om kyrkans plats i samhället. Jakob Forssmed menade att många idag inte ser eller uppskattar de insatser som kyrkan gör. Nyheter om negativa religiösa företeelser eller händelser får färga hela bilden av religiöst liv.
- Det är som om man enbart skulle höra talas om fotboll i samband med läktarvåld. Vilken bild skulle man då få av fotboll? sa han.
Regeringen har gett Myndigheten för stöd till trossamfund i uppdrag att öka kunskapen om trossamfunden i regioner och kommuner, för att till exempel kyrkor och kommuner bättre ska kunna samverka när det sker allvarliga händelser.
- I kristider är det inte utanför Skatteverket som människor samlas, utan man vänder sig till sammanhang där man vet att det finns förståelse för problem, sa han.
Equmeniakyrkans biträdande kyrkoledare Karin Wiborn frågad eut socialministern tillsammans med Equmenias biträdande generalsekreterare Kristin Flodström. Foto: Marcus Gustafsson.
Inte bara socialt arbete
Under vinterkonferensen handlade många programpunkter som socialt och samhälleligt engagemang, som satsningar för klimatet och utsatta ungdomar. Jakob Forssmed tyckte att kyrkornas sociala arbete är ovärderligt, men lyfte också fram den existentiella dimensionen.
- I församlingar kan människor finns en djupare mening med livet genom undervisning, tillbedjan och diakoni. I dessa sammanhang finns en möjlighet att vara en del av något större, sa han.
När samhället kraftsamlar för att möta den ökande psykiska ohälsan så trodde han att kyrkorna har stor betydelse, just genom att människor där kan finna mening och gemenskap.
- Sverige har en sekulär stat, men det är inte önskvärt att samhället är sekulärt. Troende och kyrkor är viktiga, bland annat för att skapa sammanhang där den existentiella tondövheten kan brytas.
Karin Wiborn blev uppmuntrad
Biträdande kyrkoledare Karin Wiborn tyckte att föredraget varit som ett pep-talk, men frågade socialministern hur detta kan översättas till ekonomiskt stöd till samfunden. Hon pekade på att det så kallade organisationsbidraget legat stilla en längre tid. Jakob Forssmed tyckte att organisationsbidrag till samfunden är en bra konstruktion, men kunde inte lova någon höjning.
Han fick också frågor om hur han såg på att vissa kommuner inte vill ge bidrag till scoutverksamhet som innehåller religiösa inslag. Det tyckte han var en fel av kommunerna.
- Det är kommuner som hamnat snett, sa han.
Om kriget kommer
Efter samlingen fick Sändaren möjlighet att fråga Jakob Forssmed om hans syn på samfundens uppdrag i kristider. Både statsminister Ulf Kristersson och överbefälhavare Micael Bydén har varnat för att Sverige kan dras in i krig.
- Svenska kyrkan har ju ett utpekat uppdrag, som är väldigt tydligt i beredskapssammanhang, men jag tror att även andra samfund kommer att bidra. Är det svåra tider så vet vi av erfarenhet att kyrkorna finns där, men vi behöver öka kontaktytorna även i fredstid, sa Jakob Forssmed till Sändaren.
Så även Equmeniakyrkans församlingar har ett uppdrag?
- Inte formellt, men de har resurser och erfarenheter av något hållfast som betyder mycket i tuffa tider. Det behöver vi få syn på bättre.
Många medarbetare ville veta mer. Foto: Marcus Gustafsson
Scoutkök kan bli till hjälp
Kyrkoledare Lasse Svensson delade ministerns bild. Församlingarna har hanterat olika kriser tidigare, till exempel när det kommit många flyktingar, och han var övertygad om att det kommer att ske igen.
- Vi bereder oss utifrån de behov som finns. Men visst är det så att vi alla känner att det är ett mer pressande läge i Europa nu. Där behöver vi fundera på hur vi kan samordna oss och samverka, säger han.
Det förekommer redan kontaktar mellan församlingar och civilförsvaret.
- Det finns intresse från civilförsvaret. Vi har ju till exempel alla scoutkök, som kan sätta upp för att ge mat åt hundratals personer. Vi kanske också behöver inventera och se vilket material vi har.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR