Nej tack till Tännsjös ­klimatdiktatur

Robert Tjernberg

Nej tack till Tännsjös ­klimatdiktatur

Nu är filosofen Torbjörn Tännsjö ute och vevar om att införa världsdiktatur igen. En åsikt han fört fram ett tag och nu senast i boken Från despoti till demokrati – hur en världsregering kan rädda mänskligheten.
Det är lätt att vifta bort sådana tokigheter, särskilt när det kommer från den filosof som mer än andra filosofer gjort till sin sak att sticka ut hakan så långt det går i så många frågor som möjligt. Tännsjös svar på det mesta verkar för övrigt vara att avskaffa demokratin.
Men. Vi som tror på demokrati behöver ­visserligen lyssna in den tanke som ligger till grund idén denna gång – nämligen det verkliga och annalkande klimathotet. 

Kan få saker snabbare gjorda

Eftersom en diktatur snabbare kan få saker gjorda kunde en världsvid sådan kvickt se till att undanröja det största problemen, hoppa över folkets vilja för exakt de åtgärder som behövs.
Frågan är ju alltid bara, och sen då?
Tännsjös svar är en övergångsdespoti som vill allas bästa, och naturligtvis ser till att hoppa av och ge folket mer, och rätt fördelad, makt när rätt tid är.
Men det här sättet att komma till rätta med strukturella problem har testats. De funkar inte. Det kallas kommunism, och kommunism funkar inte. Vare sig det syftar till att räta ut miljöproblem eller ekonomisk ojämlikhet.

Gigantiska fängelser

I så fall hade alla tidigare kommuniststater varit paradis på jorden vid det här laget, men i ­stället blev de gigantiska fängelser, och inte en enda människa – förutom de allra mest lojala – fick det bättre. Inte alltid ens de.
Fråga bara de sex miljoner ukrainska bönder som dödades för att de hade några slantar över. Det är också en utjämningspolitik.
Eller fråga dagens Ukraina som nu återigen träffas av kommunismens långa och förödande svans.
Endast genom att paradoxkombinera sin kommunistdiktatur med västerländsk marknads­kapitalism har Kina sett en uppgång i medelklass.
Det enda som kan ge goda förhoppningar på sikt är att göra det dyrt att vara miljöbov, och skapa morötter för att främja ett bättre klimat. Dit kan vi nå.
Och det utan att införa en avskyvärd diktatur. Tännsjö bör få stanna ensam kvar i 1984.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA