En konflikt med våldsinslag mellan två falanger i Moravakyrkan eskalerade 2019. En ljusning i konflikten kan skönjas, men fortfarande har kyrkan stora interna problem också.
Femtonhundra civilsamhälleorganisationer har fått besked om att staten har dragit tillbaka deras tillstånd att verka i Nicaragua. Moravakyrkan, som Equmeniakyrkan har ett nära samarbete med, är en av de drabbade organisationerna
– Mycket bekymmersamt, säger Gerard Willemsen, på Equmeniakyrkan.
Nicaraguas allt mer auktoritära president Daniel Ortega fortsätter förtrycket av troende i landet, som har cirka 7 miljoner invånare. En av de 1 500 civilsamhälleorganisationerna som i förra veckan har fått sina tillstånd indragna är Moravakyrkans institut för samhällsutveckling.
– Det här känns givetvis mycket bekymmersamt, samtidigt som vi har varit oroade ett bra tag eftersom detta inte är något nytt, säger Gerard Willemsen, internationell chef på Equmeniakyrkan.
Kvar finns tills vidare församlingarna, det Teologiska Seminariet, skolor och Nationella samfundet.
90 000 medlemmar
Moravakyrkan har ungefär 90 000 medlemmar med omkring 240 församlingar.
– När tillståndet dras in, har staten rätt att konfiskera egendom och andra tillgångar, till exempel bankkonton, berättar skriver han i ett mejl till Sändaren.
Tillståndet har även dragits in för bland andra kristna biståndsorganisationerna Diakonia (se nedan) och Caritas.
Gerard Willemsen berättar att troende och officiella representanter från religiösa samfund fortsätter att arresteras.
– Inom loppet av tio dagar har nästan 20 katolska präster arresterats eller kidnappats på ett våldsamt vis, meddelar i sin tur advokaten och forskaren Martha Patricia Molina på sociala medieplattformen X.
På den protestantiska sajten Evangéliques.info förklaras att det inte är ovanligt att präster anklagas för förberedelser av statskupp.
Ortega styr med järnhand
Internationellt anser många kritiker att president Ortega, tillsammans med hustrun, styr landet med järnhand. Kyrkor – och den katolska i synnerhet – är en sten i Daniel Ortegas skor, anser Martha Patricia Molina:
– Han och hustrun ser inte biskopar eller präster som religiösa, utan som soldater i krig. Kyrkan är Ortega-regeringens värsta fiende.
Sedan upproret 2018, som kostade 300 personer livet, har tiotusentals personer gått i exil, främst till grannlandet Costa Rica samt USA.
– De senaste två åren har många församlingsmedlemmar vid vår systerkyrka Moravakyrkan valt att söka en framtid främst utomlands och tendensen fortsätter, berättar Gerard Willemsen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR