”Nu måste politikerna visa på handling”

Förlossningsvården i framför allt Stockholms län är hårt ansträngd. Nu kräver barnmorskorna snabba åtgärder. Foto: Michael Erhardsson

I många år har de larmat om sin arbetssituation. Först nu, när så många barnmorskor samtidigt sagt upp sig från Stockholms sjukhus, har de styrande reagerat.

– Ingen har, vad jag vet, sagt upp sig från min arbetsplats i samband med upproret. Däremot har flera slutat tidigare under året på grund av den stressiga arbetsmiljön, skriver barnmorskan Ellinor Brengesjö som jobbar natt på BB Stockholm, Danderyds sjukhus, i en mejlintervju med Sändaren.

Att situationen snarast måste ­förändras tycks alla vara överens om. Barnmorskorna själva beskriver ett arbete under enorm tidspress med ansvar för flera pågående förlossningar samtidigt. Ellinor Brengesjö beskriver ­arbetsmiljön som ”under all kritik”, trots erfarna kollegor och en närvarande chef.

– Så har det varit sedan jag blev färdig barnmorska 2016 och det var i en förhoppning om att kunna ändra på det som jag engagerade mig fackligt, säger Ellinor, som nu varit förtroendevald på sin arbetsplats i ett och ett halvt år. För Sändaren beskriver hon en oupphörligt slitsam arbets­situation:

– Ända sedan 2016 har vi ”skohornat” in kvinnor i födelserummen och patientsäkerheten har av och till varit hotad då vi varit tvungna att handha två födslar på en gång. Du måste ha ögon i nacken hela tiden för att ha koll på bebisens fosterljud i andra rummet samtidigt som du inte kan vara helt närvarande i det rum du ­fysiskt befinner dig.

– Eftersom man inte kan dela sig mitt itu så får kvinnan på andra rummet bristfälligt stöd och mitt dåliga samvete är konstant. När barnet är fött på ena rummet och någon kollega förhoppningsvis kunnat passa den andra födseln åt dig ska du slutföra eventuell bristning, initiera första amningen och skriva journal. Då knackar koordinatorn på dörren och säger, ”du har fått en till patient”… Många gånger är den egna kissblåsan ganska full men du sveper ett glas saft innan du går in med ett låtsasleende på läpparna till kvinnan som just kommit in och eventuellt redan krystar i dörren.

– Dessutom har man som barnmorska på mottagningen hand om sju eftervårdsfamiljer på BB och andra kvinnor som kommit in för till exempel minskade fosterrörelser under graviditeten.

För att komma till rätta med ­situationen har region Stockholm nu tillsatt en förlossningssamordnare som bland annat lovat att flytta in fler barnmorskor på förlossningsklinikerna och se över arbetstiderna

Ett förslag till åtgärdsplan som även sjukhusdirektörerna ser ut att acceptera. Men åtgärderna behöver konkretiseras, anser Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. Och hennes medlemmar är heller inte helt nöjda, trots att regionen i alla fall på längre sikt utlovat en barnmorska per födande.

– Nej, vill vi också ha möjlighet till en arbetstidsförkortning med bibehållen lön eftersom nästan ingen av oss orkar arbeta heltid, säger Ellinor Brengesjö och att man som profession får sitta med i beslutsfattande organ för att kvinnovården ska kunna utvecklas i rätt riktning.

Men utvecklingen måste gå fort, understryker hon. Om inte politikerna visar på handling snarast är risken stor att barnmorskor tröttnar och inte orkar mer.

– Jag önskar också att kvinnor och män som ska bli föräldrar i dag också sluter samman med oss barnmorskor och skriver på listor, demonstrerar och höjer sina röster, för det här är ett problem som inte bara gäller Stockholm. 19 av 21 regioner i Sverige saknar barnmorskor i förlossningsvården, så detta är ett nationellt problem, avslutar Ellinor Brengesjö.

Eftersom man inte kan dela sig mitt itu så får kvinnan på andra rummet bristfälligt stöd och mitt dåliga samvete är konstant. Ellinor Brengesjö, barnmorska

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA