Partiledaren Ebba Busch har vunnit många väljare genom en mer högerinriktad politik, men den verkar inte locka gudstjänstbesökare i samma utsträckning. Foto: Johan Nilsson/TT
Kristdemokraterna får allt svårare att locka väljare bland gudstjänstbesökare visar en ny sammanställning.
Kristdemokraterna hade länge ett starkt stöd inom frikyrkan. Enligt Göteborgs universitets SOM-undersökning var man som starkast 1998, då 40 procent av dem som gick i kyrkan minst en gång i månaden röstade på partiet. Sedan dess har gudstjänstbesökarnas sympatier stadigt försvagats. I valet 2018 fick partiet 22,8 procent, och i det senaste valet röstade 18,6 procent av frekventa gudstjänstbesökare på Kristdemokraterna.
Det är förstås betydligt högre än valresultatet på 5,3 procent, men trenden är tydlig.
- Kristdemokraterna är nu nere på samma nivåer bland gudstjänstbesökare som de var innan de kom in i riksdagen, säger Magnus Hagevi.
Två förklaringar till nedgången
Han urskiljer två huvudsakliga förklaringar till Kristdemokraternas försvagning. Den ena är att gudstjänstbesökare mer och mer röstar som alla andra. Detta gäller inte enbart gudstjänstbesökare, en persons sociala grupp påverkar inte längre i samma utsträckning de politiska sympatierna.
- Den ökade individualiseringen gör att gudstjänstbesökare röstar som folk gör mest, säger han.
Den andra faktorn är Kristdemokraternas politiska förändring. Partiet talar idag gärna om strängare migrationspolitik, hårdare straff och ett starkare försvar.
- Det är sådant som inte stämmer överens med den traditionella frikyrkliga hållningen i de här frågorna, säger han.
Socialdemokraterna lockar fler i gruppen gudstjänstbesökare. Centerpartiet lockar också fler väljare bland gudstjänstbesökare än bland svenska väljare i stort. Sverigedemokraterna har fortfarande svårt att locka denna väljargrupp. Trots att partiet ökade till 20,6 procent i riksdagsvalet är det endast 11,2 av gudstjänstbesökarna som röstar på dem.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR