I samband med Sommar-OS i Paris invigde Scientologerna nyligen ett enormt centrum strax intill spelens viktigaste arena.
– OS-besökare från Sverige bör inte låta sig lockas av det fashionabla skyltfönstret, varnar Marie Drilhon vid franska Unadfi som bekämpar sekter.
Den 6 april invigde Scientologerna med pompa och ståt en jättekyrka i staden Saint-Denis strax norr om Paris. Deras köp av en fem våningar hög kontorsbyggnad, bara 300 meter från OS viktigaste arena Stade de France, har orsakat stor oro, främst bland organisationer som bekämpar sekter.
– Det känns skoj att kunna få sprida våra budskap internationellt i och med OS. Förhoppningsvis kommer vi att bli mer kända i världen nu, säger anhängaren Jean till nyhetskanalen CNews.
Vill inte svara på frågor
Ledningen vill däremot inte svara på journalisters frågor. Scientologirörelsen presenterar sig som en religiös, icke vinstgivande organisation med målet att rehabilitera människan som andlig varelse.
Scientologernas aktuella ledare David Miscavige har på Sveriges Radio beskrivits som paranoid, lynnig och maktgalen. På senare år har tidigare medlemmar stämt honom och organisationen i bland annat USA, där den startades 1952. Flera avhoppare talar om att ha blivit lurade ekonomiskt.
"Kommersiellt företag"
Marie Drilhon är knuten till Unadfi, en organisation som stödjer offer för sekter. Hon säger att Scientologernas mål är att skaffa jättereklam under OS 2024 i Paris. Hon kallar dem inte för en religion, utan för ett kommersiellt företag.
– Det strategiska valet av platsen för nya kyrkan gör att Scientologerna kommer att få uppmärksamhet och vara i blickpunkten för hela världen, säger hon till Sändaren.
Svenska besökare bör akta sig och inte låta sig tilltalas av vem som helst på gatan. Det kan vara en scientolog. Marie Drilhon, sektbekämpare
13 miljoner personer väntas komma till OS i Paris som startar den 26 juli och avslutas den 11 augusti. 10 000-tals kan komma från Sverige.
– Svenska besökare bör akta sig och inte låta sig tilltalas av vem som helst på gatan. Det kan vara en scientolog. Det är lätt att lockas av deras slogans som ett drogfritt samhälle och att vara lycklig i livet, säger Marie Drilhon.
Klassar den som sekt
I USA är Scientologerna erkända som en religion sedan 1993. I Sverige får Scientologikyrkan inte statsbidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund. I Frankrike är Scientologerna en icke vinstdrivande förening. Statliga Miviludes med uppdraget att bekämpa sekter, klassar den som en sekt och därmed anses den vara farlig.
Enligt scientologerna själva har man flera miljoner medlemmar runt om i världen. Jonas Alwall, religionssociolog vid Malmö universitet anser dock att siffran är överdriven.
– Jag tror att det kan röra sig om personer som en gång i livet köpt en tjänst av Scientologerna, säger han. I Sverige kan det antalet medlemmar vara uppåt 500. I Nederländerna kan det röra sig om 1 000 medlemmar och i Tyskland cirka 3 500 personer. I USA tros siffran vara 55 000.
– I Sverige märks inte Scientologerna särskilt mycket just nu. Jag tror det beror på att det finns viss misstänksamhet kring rörelsen, säger religionssociologen.
Kända anhängare
En företeelse är att få med kändisar och några av de mest kända anhängarna är filmskådespelarna John Travolta och Tom Cruise. Så kallade Celebrity Centres finns i bland annat London och Wien. Många kritiserade att president Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte glatt tog emot Tom Cruise häromåret.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR