Gemensamma fiender. Det tycks vara förklaringen till att varför så många evanglikala kristna lojalt stödjer Donald Trump. Det tror statsvetare vid North Park University i Chicago som Sändaren intervjuat.
En avgörande orsak till Donald Trumps överraskande seger 2016 var det stöd han fick från vita, evangelikala amerikaner. Och trots att hans tid som president kantats av skandaler och konflikter så har detta stöd bestått, närmare 80 procent uppger att de kommer att rösta på honom i detta val. Varför är kristna så lojala mot en person som skrutit om sina många kärleksaffärer, tjänat pengar på spel och dobbel, och som är en notorisk lögnare och mobbare?
Jonathan R Peterson är statsvetare och lärare på North Park university, det universitet som drivs av Equmeniakyrkans systerkyrka Covenant Church, och han menar att statsvetare fortfarande kämpar med att kunna besvara den frågan. Men en förklaring är den utsatthet som många kristna upplever i dag, en upplevelse av att deras värderingar trängs tillbaka i USA. Donald Trump talar också ofta om fientlig vänstermedia och liberala universitet som hot.
— Det är ställningstaganden som förstärker kristnas uppfattning om att världen är en ond och farlig plats, och att det då är bra att ha någon på deras sida som slåss för dem, även om det är en person med moraliska tillkortakommanden. De säger: ”Han kanske är en översittare, men han är vår översittare.”
Joseph E Alulis, som är statsvetare på universitetet, tror också det är en reaktion mot det som uppfattas som etablissemanget. Därför stödjer kristna Trump som president, även om de inte nödvändigtvis sympatiserar med honom som person.
— Det handlar mer om att de har samma gemensamma fiende, säger han.
USA är i dag ett mycket splittrat land. Enligt Jonathan R Peterson avspeglas det även i kopplingen mellan religion och politik. Det republikanska partiet har lyckats knyta gruppen av aktiva kristna till sig.
— Detta har lett till en klyfta av tidigare okända mått mellan republikaner, som främst utgörs av dem som går till kyrkan, och demokrater, som alltmer utgörs av dem som aldrig eller sällan går till kyrkan, säger han.
Joseph E Alulis menar att denna splittring också finns inom kyrkorna.
— Polariseringen inom kyrkorna speglar den i samhället: en liberal del accepterar homosexuellas rättigheter och kvinnas rätt att välja, medan en konservativ gren vill hålla fast vid traditionen, säger han.
USA är det västland som längst hållit stånd mot sekulariseringen. Men nu finns undersökningar som tyder på att unga amerikaner i allt högre utsträckning lämnar kyrkorna. Jonathan R Peterson är oroad över att kristnas stöd till Donald Trump kan skada kyrkorna.
— Någon har sagt att om du blandar religion och politik så får du alltid politik. En orsak till att unga lämnar sina föräldrars kyrkor är uppfattningen att kyrkorna blivit politiserade. Jag är själv en evangelikal kristen och jag tror vi kommer att få leva med Trump-stämpeln i många år, något som jag fruktar kommer att skada vår möjlighet att dela evangeliet, säger han.
Varken Joseph E Alulis eller Jonathan R Peterson är medlemmar i Covenant Church och är därför försiktiga med att uttala sig om hur samfundet hanterar det kommande presidentvalet. Jonathan R Peterson menar dock att samfundet befinner sig i en bättre position än många andra.
— Man har undvikit partipolitik och engagerat sig i frågor som rör rättvisa, miljön och insatser mot fattigdom.
Jag är själv en evangelikal kristen och jag tror vi kommer att få leva med Trump-stämpeln i många år, något som jag fruktar kommer att skada vår möjlighet att dela evangeliet. Jonathan R Peterson
Fakta: Nästa vecka:
Katolska väljarnas dilemma i New Mexico
LÄGG TILL NY KOMMENTAR