Att vara i nuet, sträcka på kroppen och göra snälla, mjuka rörelser till rofylld musik samtidigt som sommarvinden fläktar och du får lyssna på upplyftande Bibelord. Så kan ett Tikvapass se ut.
– Syftet är att du ska må bra i ande, kropp och själ, säger Frida Blomberg, utbildad instruktör.
En solig försommarkväll har fem personer samlats på ett fält intill en fotbollsplan i Linköping för att delta i ett Tikvapass.
För Anita Fritzon, som är med i Equmeniakyrkan i Linköping, är det första gången hon ska prova Tikva.
– Jag har tidigare gått på yoga för att få hjälp med avslappning. Det känns jättebra att testa Tikva då det är avslappningsövningar på kristen grund, säger hon.
Rofylld musik spelas från en portabel högtalare inför passet medan deltagarna lägger ut träningsmattorna i gräset och sätter sig i skräddarställning framför Frida Blomberg.
Frida börjar med att hälsa välkomna och ber sedan alla att ställa sig upp för en första position med benen axelbrett i sär, mjuka knän, rak rygg och medveten andning.
I nästa övning sänks armarna för att sedan göra cirkelrörelser upp över huvudet och sedan knäppa händerna och låta dem landa på huvudet. Händerna vänds och lyfts upp mot himlen, sedan fälls ryggen framåt så att fingertopparna nuddar marken. Denna rörelse som upprepas några gånger får i gång blodcirkulationen i hela kroppen.
Näst på tur är en rörelse där armarna lyfts framför kroppen.
”Kasta era bekymmer på honom, ty han sörjer för er!” säger Frida och kastar sedan sina händer neråt så att de pendlar fram och tillbaka intill kroppen.
Tikva, som betyder hopp på hebreiska, beskrivs som en rörelse av hopp och består av övningar för avslappning och stretching till upplyftande Bibelord och kristen musik.
Det var för cirka 15 år sedan som grundaren Mimmi Edin fick idén att utveckla Tikva, under arbetet med sin egen pisksnärtskada. En fysioteraput utvecklade rörelser som hjälpte hennes rygg och nacke. Mimmi insåg att övningarna kunde hjälpa fler och därför utvecklades Tikva som det även finns specialskriven musik till.
Frida Blomberg, som till vardags jobbar som pastor, utbildade sig till Tikvainstruktör 2019.
– Det var en kompis som berättade för mig om Tikva och jag kände bara ”wow”! Jag tycker om att träna och brukar köra på ganska hårt, men kroppen mår ju även bra av att stretcha. Att få ihop andlighet och kropp med Jesus i centrum kändes som en glädje för mig. Jag längtar efter att nya människor ska få hitta Jesus. Tikva är ett sätt som kan få in fler människor i bön.
För några år sedan började Frida hålla i Tikvapass i baptistförsamlingen i Linköping. På grund av coronapandemin började hon i höstas med utomhuspass. Deltagare är både personer från kyrkan och utifrån.
– Det händer saker när personer utanför kyrkan kommer hit. En mamma till min dotters kompis följde med en gång, efter passet kunde hon inte prata för att hon var så tagen, berättade hon för mig senare. Jag tänker att Gud mötte henne i behovet hon hade och hon var rörd över att få vara helt närvarande i nuet i en hel halvtimme.
Det finns kristna som är kritiska till Tikva och som menar att det är inspirerat av yoga och österländsk religion. Är Tikva kristen yoga?
– Ibland möter jag människor som är skeptiskt inställda, men Tikva är inte kristen yoga. Yoga och Tikva möter samma behov, att få ihop kroppen och andligheten, men förutom det finns det få likheter, säger Frida.
Varför behövs Tikva?
– Min uppfattning är att många kristna har tappat kroppen som en del av bönen, vi är mycket i våra huvuden och vi har genom historien fått med oss en föreställning om att kroppen är något syndigt. Det säger ju inte Guds ord, så det är väldigt konstigt att det blivit så. Rörelserna i Tikva är utvecklade för att vi ska må bra i nacke och rygg. Vissa övningar liknar yogans övningar, men förminskar vi inte Gud om vi tänker att hinduismen och yoga har patent på vissa rörelser? Det är ju ändå Gud som gett oss förmågan att röra oss på en massa olika sätt. I Bibeln finns exempel på människor som har legat ner i bön eller stått upp och riktat händerna mot himlen. Det händer något när jag rör kroppen i bön, säger Frida.
Efter några rörelser stående är det dags att sätta sig på mattan igen. I en övning ska ena armbågen i marken och den andra sträckas upp och åt sidan. Jobbar man vid datorn till vardags är det här övningar som stretchar skönt. De flesta övningar i passet fokuserar på nacke, axlar och rygg. Till exempel ska fingertopparna i en annan position upp på axlarna och sedan krympa ihop med armbågarna in mot magen för att sedan öppna upp och sträcka ut armbågarna bakåt åt varsitt håll.
I den avslutande delen av passet lägger deltagarna sig på rygg på mattorna för avslappning.
”Kom till mig alla ni som är tyngda av bördor, jag ska skänka er vila”, läser Frida.
Efter en stunds vila ska kroppen komma tillbaka genom att röra fingrar och tår, rulla ihop kroppen och sedan sätta sig upp. En av de första rörelserna upprepas genom att knäppa händerna mot huvudet. ”Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet”, säger Frida.
Tikvapasset avslutas med en lugn och harmonisk andning och en lite mer avslappnad kropp. Omgivningen gör sig påmind, solen har gått i moln och runt omkring leker barn, människor går och cyklar förbi. Några kollar nyfiket mot den lilla skaran.
Anita Fritzon som testat Tikva för första gången har haft en positiv upplevelse.
– Det kändes jättebra, med bibelverserna och musiken som också är kristen, säger Anita.
Viveka Filipsson som tillsammans med sin dotter Sara Filipsson deltagit på passet för andra gången instämmer.
– Det är så skönt att ande och själ kopplas in, det är en fin symbolik att i början lägga allt i himlen. Övningarna känns bra för rygg och axlar, säger Viveka.
Frida Blomberg planerar att fortsätta leda Tikva.
– Jag har fått det här som gåva och då vill jag ge det vidare till den som är intresserad och vill ta emot det här. Jag blir jätteglad om det är någon som genom Tikva hittar en väg till Gud eller genom detta hittar ett sätt att förhålla sig till kroppen som är lite sundare än det kanske var innan.
Yoga och Tikva möter samma behov, att få ihop kroppen och andligheten, men förutom det finns det få likheter. Frida Blomberg, Tikvainstruktör och pastor.
Fakta: Det här är Tikva
Tikva är en svensk träningsform som utvecklades av Mimmi Edin för cirka 13 år sedan efter att hon drabbats av en pisksnärtskada. I sitt arbete på ett gym mötte hon ofta människor som hade både fysiska och psykiska svårigheter.
Med stort engagemang för hälsa och friskvård och med sin kristna tro som grund tog hon tillsammans med en sjukgymnast fram rörelser som var bra för både kropp och själ.
Tikva är en träningsform och avslappningsmetod med fokus på balans och en inre tillit. Inspiration hämtas från Psalm 23 och textinnebörden ”du låter mig vila på gröna ängar, du för mig till vatten där jag finner ro”.
Tikva bygger på den kristna värdegrunden att behandla alla lika och med respekt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR