Wiborns transparens öppnar dörren till en viktig diskussion

Bra att sitta i olika politiska läger? Foto : TT

Karin Wiborns transparens om partitillhörighet öppnar för en viktig diskussion. Hur partipolitiska ska våra företrädare vara?

Egentligen är det väl en ointressant sak. Vilket parti en företrädare i Equmeniakyrkan lägger sin röst på är inget som säger varken bu eller bä om hur denna sedan agerar i kyrkliga frågor.

Eftersom de flesta politiska ideologier, åtminstone i väst, är formade ur kristendomen är det inte märkligt att de alla har något eller några drag som lockar en kristen med samhällsförändrarambitioner.

Men nu har ju nyligen valda kyrkoledaren Karin Wiborn valt att precisera partitillhörighet (Vänsterpartiet) i en intervju med tidningen Dagen, och då öppnar det trots allt för en principiellt intressant, och skulle jag säga, viktig diskussion.

Bra att skylta med medlemskap?

Att vara medlem är i sig något annat än att rösta med hjärtat. Frågan är alltså endast om våra högst valda representanter därför bör skylta med, eller ens söka, medlemsskap i ett parti?

Först, våra tre grundarsamfund och inte minst Missionsförbundet har en tydlig koppling mellan tro och politik som medel för att förändra samhället. Både PP Waldenström och EJ Ekman, de två tidiga förgrundsfigurerna i rörelsen var riksdagsmän.

Frisinnet ett frikyrkligt arv

Det liberala frisinnet utvecklades helt i takt med den frikyrkliga aktivismen, och flera ledande personer i våra rörelser har definitivt varit medlemmar och ibland till och med varit aktiva i partier jämsides med kyrkliga uppdrag.

Också en företrädare till mig, Bertil Zachrisson gick från uppdraget på Svensk Veckotidning till en lysande politisk karriär inom socialdemokraterna. 

Lutar åt Gud

Men är det för den skull rätt väg för idag?

Som publicist har jag satt en ära i att aldrig söka medlemskap i ett parti, utan vara fri att stödja goda förslag och ansatser längs hela den politiska skalan. 

Det hade jag förstås kunnat göra ändå, men misstanken att jag lutat åt ett visst håll hade inte varit en god sak för vare sig min egen, eller för den delen tidningens trovärdighet.

Nu företräder jag ju en kristen tidning och säger därför med Tomas Sjödin att "jag lutar åt Gud". Det skulle nog Karin Wiborn för övrigt också vara den förste att skriva under på.

 

 

Karin Wibron valdes med stor enighet till Equmeniakyrkans kyrkoledare under årets kyrkokonferens. Foto: Marcus Gustafsson

Applicerbart på samfundsledning?

Nåväl, om den typen av strikthet är applicerbar i det publicistiska sammanhanget, är då samma strikthet applicerbar på det klerikala och i första hand då samfundsledningen?

Jag kan vara skadad av journalistiska principer men ser en fara i att om man tydligt tagit ställning i någon riktning kan ett utanförskap eller misstänksamhet skapas i läger där man tycker olika. 

Enheten skulle då kunna behöva prioriteras över det personliga politiska engagemanget.

Stöts människor bort?

Också på pastoral nivå kan politiska konflikter möjligen också utgöra en grund för personer att värja sig från att söka sig till det eller det sammanhanget utifrån att pastorn målat med vissa politiska färger.

Men det finns något genuint positivt i att ta ställning också.

Många pastorer och kristna i ledande ställning i kyrkorna är aktiva i politiska sammanhang. Därmed ställer de sig i en lång tradition av att förena tro och konkret samhällsengagemang, och lyfter in kyrkan som en kraft på sina lokala orter också genom andra omstöpande forum.

Kristen tro är politiskt i sig

Att vara bekännande kristen är i sig en politisk handling. En ideologi om du så vill som ibland snabbt, ofta sakta, revolutionerat vart samhälle den kommit i kontakt med. 

Om våra ledare ska vara politiska eller inte är alltså per se en ickefråga. Diskussionen som Equmeniakyrkan däremot skulle våga fundera på är ifall det är till rörelsens gagn eller inte att vara så transparent med ett partimedlemskap i samfundets ledande positioner?

Tack Karin Wiborn för att du ställt dörren på glänt till en diskussion som samfundet aldrig haft, men kanske skulle må bra av att faktiskt ha.

 

Robert Tjernberg, Chefredaktör Sändaren

Taggar:

politik

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
7 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Nicklas Sundberg
Partipolitik tycker jag kan vara föredömligt för pastorer och evangelister i allmänhet, men jag tycker det är mycket, mycket problematiskt av föreståndare och kyrkoledare/biskopar att öppet deklara partibok. Det kan vara rätt i vissa lägen ta ställning mot partier som själva förföljer troende för tron eller var samarbetspartners i andra länder gör det. Det handlar om solidaritet med trossyskon. Valhemlighet bör också gälla alla. Främsta uppdrag för föreståndare och kyrkoledare är att hålla ihop de troende. Man lan ta ställning i sakfrågor, men det bör vara sekundärt för att inte skapa onödig splittring. Det finns många andra som har den profetiska och politiska kallelsen, exempelvis diakoner och vanliga kristna. Vänsterpartiets hymner på första maj är delvis oförenliga med kyrkans, även om det finns mycket annat som man kan förenas kring. Men det går också med andra partier.
Robert Larsson
Givetvis har även pastorer och kyrkoledare rätt att sympatisera med ett parti, och givetvis kan tron ta sig politiska uttryck men att vara partimedlem är mer problematiskt. Som ledare i församling eller samfund får det inte finnas några tvivel på att man sätter Jesus och den flock man anförtrotts först. Att samtidigt committa sig till ett politiskt parti kan skapa lojalitetskonflikter och skada förtroendet. Särskilt känsligt blir det med partier som SD eller V, som båda har en mörk historia och problem med exempelvis antisemitism idag. Om Jesus är vår stora förebild borde vi fråga oss hur han skulle gjort. Jag ser inga exempel i NT på att han lierar sig med makten. Synd att detta inte framkom innan Karin valdes till kyrkoledare. Det hade varit viktig information.
Ingemar Svensson
Tack Karin Wiborn för att du visat att det finns politisk bredd i Equmeniakyrkan. Tyvärr har mycket dugliga pastorer tidigare blivit ratade p g a sin politiska hemvist. Mvh Ingemar Svensson, pastor sedan 1969.
Kenneth Berglund
Anser att en uttryckt politisk tillhörighet skymmer det kristna budskapet.
Lars Håkansson
Kristen tro är inte politisk - alla kristna vill våra medmänniskors väl oavsett parti tillhörighet. Politik är ”med vilka medel detta uppnås ”. Detta skall kyrkoledare ej yttra sig om!Oklart om wiborn uppfattar det så.
Maria Flyman
Kommunismen är en ateistisk världsåskådning det går inte att prata bort med aldrig så fina ord.
Anders Blomberg
En högste samfundsledares oförblommerade vurm för V anser jag vara djupt problematisk. Exempelvis Svenska kyrkan har genom åren anklagats för politiska vänstersympatier, något som också uppmärksammats inom kyrkans ledning på senare tid. Man är i alla fall medveten om att det finns problem med en allt för politiserad kyrka. Att Karin Wiborn nu, först efter att hon valts till kyrkoledare inom Equmeniakyrkan, öppet deklarerar sina sympatier med ett ytterlighetsparti som Västerpartiet och även motiverar det med att dess partiprogram "stämmer överens med/.../frikyrkorörelsen" vittnar om en skrämmande tondövhet. Den pågående och mycket interna debatten om politiskt engagemang inom Equmeniakyrkan förr och nu i alla ära, men för gemene svensk i allmänhet signalerar detta att samfundet i sig självt står Vänsterpartiet nära i sina värderingar. Men vad vet jag. För nuvarande samfundsledning är det kanske inget problem. Anders Blomberg. fd pastor.