De nordiska länderna brukar ofta hamna högt i topp på både sådana där ”lycklighetslistor” och ”rikaste länderna i världen”-listor.
Men har du någonsin funderat på vad det beror på?
Hur kunde vi, en avkrok i det gamla Europa, urfattiga för 150 år sedan hamna där?
Nyligen lyssnade jag på Erik Fernholm, en rising star på föreläsarhimlen, lyfta detta. Han hade inget empiriskt svar men sade att han i ett möte med Barack Obama fick ett tack, och en förklaring.
Obama evigt tacksam
Tacket bestod i att Barack Obama var evigt tacksam till de nordiska länderna för att han kunde bli president.
Rosa Parks, ni vet den svarta kvinna som vägrade ge sin plats i bussen till en vit person, och där tände lågan på den medborgarrättsrörelse som skulle förändra USA i grunden. Också möjliggöra för en svart person att bli president.
Skandinavisk folkhögskolemodell
Hon hade gått på Highlander folkschool, en skola byggd på den skandinaviska folkhögskolemodell som i mitten av 18oo-talet såg sitt ljus, när den danske nationalprästen Grundtvig startade upp en i Rödding.
Förklaringen är att folkhögskolans framfart gav en annars aldrig möjlig väg till kunskapshöjning för alla folkskikt, och därmed lade grunden till en allmänt högre kunskapsnivå, nya karriärmöjligheter och därtill fritt och brett tänkande.
Alla aspekter i vad som ger grund till både lycka och välgång.
Än en gång ligger de svenska folkrörelserna bakom ett under, om Barack Obama har rätt.
Vill skära ned med 500 miljoner
Jag tror han har det. Därför är det sorgligt att regeringen nu vill skära ner på 500 miljoner av folkhögskolornas totalbudget. Även om det inte är sagt exakt var neddragningarna sker, är det enligt Altinget extrasatsningar på yrkesutbildningar som ligger närmast till hands att krympa.
Det är fel väg att gå. Folkhögskolornas budget borde med bakgrund av dess historiska inverkan på samhället, liksom sin framtidspotential att få en större, inte mindre budget. Inte minst bör de få tillskott just för att bedriva kortare yrkesutbildningar vid sidan om KY, YH och längre universitetsutbildningar.
En regering som vill se fler i arbete och bättre integration borde verka för att folkhögskolans status höjs.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR