Jimmie Åkesson om kristna: "Sällan jag träffar så sympatiska och ödmjuka människor"

Att behandla sin nästa som man själv vill bli behandlad. Det är Bibelns viktigaste budskap för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. – De som ser det som en paradox, har missuppfattat vårt budskap, menar han.

 

Mycket har skett i svensk politik de senaste fyra åren. Det blev tydligt när Sverigedemokraternas partiledare kom till Vårgårda möte.

Inför förra valet var stämningen tryckt i Tångahallen. Då hade polishelikoptern surrat ovanför området under eftermiddagen, polis och Säpo var tydliga inslag vid mötet där publiken var tydligt för eller emot det partibudskap som skulle avhandlas. 2018 beräknas åtminstone var femte medborgare med rösträtt lägga sin röst på Jimmie Åkessons parti och det märktes i den betydligt mer avslappnade stämningen i Tångahallen.

– Ja, vi ökar i alla samhällsgrupper, konstaterar Jimmie Åkesson.

Gruppen kristna SD-anhängare har också ökat markant, men utgör ingen ”avgörande” väljargrupp enligt partiledaren.

– Men det är sällan jag träffar så ödmjuka och sympatiska människor som i denna grupp. Kristna har sunda värderingar. Kristendomen och svensk kultur hör ihop. Att försöka ta bort det kristna ur vår kultur vore som att ta bort äggen från sockerkakan. Det varken går eller vill man. Då behövde vi ta bort korset ur den svenska flaggan och det vill vi ju inte.

Partiledaren tycker att det är ”trist” om svensk kristenhet inte tror att SD vill älska främlingar och hjälpa flyktingar, som Bibeln talar om.

– Vi vill bara göra det på ett annat och bättre sätt. Det finns miljarder människor i världen som det är synd om. Men vi kan inte ta alla till Sverige.

Frågan om integration är den tydligaste skiljelinjen inom svensk politik, fastslår Jimmie Åkesson.

– Den frågan kommer att avgöra valet. Där andra partier säger att ’invandrare behöver komma i jobb’ säger vi att det inte går att bygga ett samhälle kring tanken om en smältdegel.

Åkesson säger att han har känner stor respekt för kyrkan och att sammanhanget på Vårgårda möte är ovanligt trevligt med utrymme för att tala till punkt och en ”väluppfostrad publik” som applåderar där den ska. Och applåder fick han, de flesta som en politisk markering från sina anhängare, tydligare än vid tidigare partiledarutfrågningar. Bortåt 2 300 åhörare fanns på plats, beräknade arrangören, även om stora grupper gick ut när en del av intervjun var till ända.

Britta Hermanssons utfrågning av partiledaren kom att handla mycket om personliga och politiska värderingar. Som vad ett golv egentligen kan betyda för den som är son till en mattläggare, som Jimmie Åkesson är.

– Nu ska du få chans att svara på en fråga som alla svarar undvikande på. Var finns din politiska svaghet, undrade Britta Hermansson.

Och fick ett något undvikande svar med ett leende, innan Åkesson svarade allvarligt.

– Hela mitt liv har jag varit rädd för att göra fel. Jag har en stor osäkerhet inom mig. Egentligen är det inte en egenskap som passar jättebra i politiken…

Åkesson upprepade hur tillfredsställande det är att som politiker att få tala till punkt som på Vårgårda möte. Att det inte alltid måste vara bjäbbiga debatter eller handla om att göra ett ideologiskt budskap begripligt under några få mediasekunder.

– Sverigedemokraterna står för värdekonservatism. Det parti vi är närmast i våra värderingsfrågor är Kristdemokraterna. Även om det kommer att dröja innan Ebba också säger det.

En av de kraftigaste applåderna kom när Åkesson ifrågasatte varför valinformation gått ut på så många olika språk.

– Varför ska man få rösta i Sverige om man inte ens kan svenska?

Med Robert Eriksson kom diskussionen också att handla mycket om rent religiösa frågor, som dem om minareter med böneutrop i svenska städer, och om satsningen på klimatarbete.

– Det är billigare att arbeta med klimatåtgärder internationellt. Så varför inte satsa mer på det? Det är där det ger mest effekt.

Den fråga Jimmie Åkesson är mest trött på, är den om huruvida han är rasist eller ej. Och de partimedlemmar som uttryckt sig med klumpigt i olika sammanhang, har han inte mycket till övers för.

– Det går inte att utbilda bort dumhet. Vårt problem har varit att vi som nytt parti har behövt tid för att bygga en stabil organisation. De som sagt dumheter är oftast inte längre kvar i partiet. Vi behöver dem med ideologiskt djup och slippa dem som tror att vi är ett missnöjesparti. Vi har behövt skilja agnarna från vetet.

ANNA HAGNELL


 

 

 
0 Kommentarer

KOMMENTARER