Makarna Daoud och Jihan Nassar försöker lära unga och vuxna att bryta den onda cirkeln av våld och övergrepp. ”Det är den enda vägen – även om det är den svåraste.” Foto: Christina Larsson
Palestinierna Daoud och Jihan Nassar är i Sverige för att berätta om det aktiva hoppet. På sin ekologiska gård sydväst om Betlehem arbetar de för att bygga broar av förståelse, försoning och fred.
Marken som Daoud och hans familj lever på har varit i familjens ägo i mer än 100 år. Daouds far Bishara köpte den 1918. Det finns dokument på att marken är familjens men ändå hotar israeliska bosättare att konfiskera den och gör allt för att försvåra familjens liv.
Familjen har under de senaste 33 åren varit inbegripen i en domstolsprocess i israeliska domstolar för att bevisa att de äger marken och har rätt att bo på den. Tills den juridiska processen är klar får de inte dra in rinnande vatten, elektricitet eller avlopp på området, vilket försvårar livet på gården.
Extremt tröttande
– Vi kan inte planera någonting eftersom vi inte vet vad som kommer hända i nästa månad. Det är extremt tröttande och oroande att leva med hoten, inte minst med tanke på våra barn. Men vi kan inte ge upp hoppet. Lärjungarna levde också under osäkra förhållande men höll fast vid sin tro, säger Daoud Nassar.
Vi måste bryta den onda cirkeln av våld och hat som tenderar att gå i arv till nästa generation.
Daoud Nassar
Daouds far och hans bror bodde på samma plats hela livet och ägnade sin tid att bruka jorden. Bisharas vision var att skapa ett fredsprojekt. När han dog fortsatte familjen att förverkliga hans vision genom Tent of Nations som för samman människor från olika kulturer och länder i olika projekt och aktiviteter på området.
Vi kan inte ge upp
– Vi har upplevt att det händer något när människor möts även om man har olika åsikter. Tyvärr har den senaste tidens eskalerande oroligheter gjort att vi inte har kunnat ta emot alls så många gäster som vi brukar. Men som kristna och palestinier så kan vi inte ge upp. Vi lever i det aktiva hoppet och gör det vi kan med Guds hjälp, säger Daoud Nassar.
De få volontärer som funnits i projektet under det senaste året har ändå varit bärare av hoppet om framtiden för Tent of Nations, säger makarna Nassar.
När Daoud och Jihan gästar Majornakyrkan i Göteborg, inbjudna av Studieförbundet Bilda är de trötta. Det senaste året har varit en utmaning och ibland har de känt sig ensamma i sin kamp.
Omvärldens stöd betyder mycket
– Det värsta är osäkerheten. Ändå lever vi på hoppet i vetskapen om att Gud är med oss och i tron på att rättvisa kommer att skipas. Omvärldens stöd betyder oerhört mycket för att vi inte ska känna oss övergivna, säger Jihan Nassar.
Många av dem som kommit till Majornakyrkan denna kväll har själva varit i Israel och Palestina. De ställer intresserade och initierade frågor och delar med sig av sina egna erfarenheter. Många instämmer i önskan om att Tent of Nations ska få fortsätta sitt viktiga arbete för fred och försoning. Alla goda initiativ för att stärka mellanmänskliga relationer behövs i den här tiden, menar man.
På familjen Nassars gård finns en sten med texten ”We refuse to be enemies” (Vi vägrar att vara fiender).
– När murar byggs mellan människor så blir det möjligt att rättfärdiga orättfärdiga handlingar, säger Daoud Nassar.
– Vi måste bryta den onda cirkeln av våld och hat som tenderar att gå i arv till nästa generation. Man kanske vinner striden med våld, men inte slaget. Genom Tent of Nations försöker vi lära unga och vuxna att bryta den onda cirkeln av våld och övergrepp. Det är den enda vägen – även om det är den svåraste.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR