Camilla Slinga driver företaget Beyond Fit i Halmstad. Det föddes ur en känsla av att vara obekväm
i arbetskläderna som inte är sydda för kvinnors former.Foto: Kerstin Schönström
– Jag känner mig inte ens som en säljare, jag känner det som att jag hjälper yrkesarbetande kvinnor att må bra och vara bekväma i sina kläder. Det säger Camilla Slinga som varit säljare i 30 år, men nu bytt från inredningsprylar till skjortor som hon själv designar.
Många kvinnor bär tjänstekläder som ofta glipar och ger ofrivillig insyn under kläderna. Camilla har själv jobbat i sådana kläder och upplevt hur situationen blivit obehaglig.
– Tankarna började snurra om att göra något åt det, säger Camilla Slinga.
FIgursydda damskjortor
Hon tänkte att det måste gå att ta fram figursydda damskjortor som passar för uniformerade yrkesgrupper. Och att göra dem i tillräckligt många storlekar.
– Jag har aldrig förut varit i klädbranschen så jag fick söka reda på folk som kan design, mönsterkonstruktion och sömnad, säger Camilla.
För att knyta kontakter gick hon på nätverksträffar för egenföretagare och berättade om sin nystartade verksamhet.
– Där träffade jag en man som ville köpa en skjorta till sin fru som var präst, och han bad mig göra skjortor som funkar med ”frimärkskrage”, berättar Camilla.
Bransch med behov
Detta var hösten 2023, och det visade sig att detta var en bransch med behov, för nu, ett år senare, säljer Camilla prästskjortor till Nya Zeeland, Australien, USA och Sydkorea. Och till många här i Sverige förstås.
Hon packar bilen full och besöker kyrkfolk från olika samfund på konferenser, utbildningsdagar och andra sammankomster. Beställningarna trillar in och Camilla upplever en sprudlande glädje över att kunna vara till hjälp.
– Jag känner mig inte ens som en säljare, jag känner det som att jag hjälper yrkesarbetande kvinnor att må bra och vara bekväma i sina kläder. Jag önskar att alla säljare kunde få känna så.
– Om man bara brinner för att tjäna pengar finns det en ände på lågan, men brinner man för något som blir meningsfullt kan lågan brinna längre, säger Camilla ivrigt.
Känner sig efterfrågad
Lågan får bränsle också när Camilla känner sig efterfrågad.
– Det är roligt att kyrkan ger mig en skjuts trots att jag ofta har ifrågasatt den. Men jag känner mig så välkommen.
Andra yrkesgrupper som Camilla möter är bland annat chaufförer i buss och taxi, receptionister, personal på rederier och i alla former av kundmottagning.
– Och det är ju skrämmande att det inte finns något utbud med passform för dem. Kvinnor ska få känna sig trygga i arbetslivet.
Om man bara brinner för att tjäna pengar finns det en ände på lågan, men brinner man för något som blir meningsfullt kan lågan brinna längre.
Nu ser Camilla Slinga fram emot att kunna åka till Litauen för att besöka platserna där skjortorna blir till från ax till limpa. Linet växer där, spinns, vävs, färgas, tvättas och sys. Allt med miljöhänsynen i första rummet.
– Vi är noga med att följa alla europeiska regler och ha bra arbetsvillkor i alla led, säger Camilla som hittills själv möter alla kunder.
Påbörjat samarbeten
Nu har hon påbörjat vissa samarbeten, exempelvis med företaget Klädje som gör ullkläder och som hon knöt kontakt med vid Equmeniakyrkans årskonferens. Och kanske funderar Camilla på att anställa någon ifall företaget växer, vilket förstås är målet.
– Men det får inte bli för stort. Det är viktigt för mig med personliga kontakter, att få helheten med både min och skjortans historia.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR