Bokaktuelle Magnus Malm tror på det kroppsliga och naturnära. Foto: Robert Tjernberg
I en tid präglad av kriser, färre kristna röster och en förskjutning mot marknadsdrivna ideal, manar Magnus Malm till andligt mod och nya vägar.
I Sänd. Samtalet samtalar han med Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg om inre omvändelse som vägen framåt för kyrka och samhälle.
Fakta: Poddcast
I mer än fem decennier har han varit en röst inom kristet ledarskap och andlig vägledning. Uppskattad föreläsare och inte minst författare. Man kunde tänka att han kunde välja och vraka bland bokförlag, men uppgiften att ge ut den nya boken, Schola caritatis, landade på ett nystartat förlag startat av sex entreprenörer i en Equmeniakyrka.
Mod, hör jag honom hylla. Kanske är det just vad han uppmuntrat och själv gett sig hän till när han gett förlaget Vildhonung uppdraget.
Jag har stämt träff för ett samtal med Malm i Sänd. Samtalet. Har just läst boken – Kärlekens skola (snabbt översatt). Den slår mig som ett manifest för en ny sorts ledarutbildning. Men boken är inte bara för kyrkliga ledare; det är en inbjudan till alla som söker en fördjupad tro och ett liv i balans.
Sändarens nedläggning
När vi träffas är det en särskild dag. Bara dagar innan har beskedet om Sändarens nedläggning landat. Det blir starten på samtalet.
– Det är en trend. Kristna röster har minskat både inom media och samhället. Och jag tror att vi behöver hitta nya sätt att skapa utrymme för dem. Det handlar om att våga tänka annorlunda, säger Malm.
Inspiration från Benedikt av Nursia
Schola Caritatis skriver fram något sådant. Här hämtar Magnus inspiration från Benedikt av Nursia, klosterreglernas urfader, som skrev sin regelbok under en kaotisk tid i 500-talets Europa.
För Malm är klosterlivet inte ett mål i sig, utan en modell.
– Klostren bevarade inte bara kultur och andlighet utan visade hur man kan bygga något bestående i en föränderlig värld, säger han och fortsätter:
– Det handlar om att skapa en miljö där människor kan växa, både andligt och mänskligt.
Bygger på tre löften
Flera gånger under samtalet måste jag vänta in tanken som föds.
Så. Den benediktinska modellen bygger på tre löften: stabilitas (stabilitet), conversatio morum (livets omvändelse), och obedientia (lydnad). Dessa löften, menar Malm, är fortfarande relevanta – kanske mer än någonsin.
– Stabilitet handlar om att stå kvar, att inte fladdra mellan olika trender eller platser. I en digital tidsålder där allt ska ske snabbt och överallt, är det en motståndshandling att vara kvar och låta verkligheten hinna ifatt en.
Här bränner det till. När vi talar om hur syndamedvetenheten och omvändelsen var en katalysator för den väckelse som bröt fram på 1800-talet i hans egna väckelsebygder runt Vårgårda, måste jag ställa frågan:
Vad är vår synd i dag.
– Skärmen.
Svaret kommer snabbt. Jag kan inte säga emot. Den stjäl vår uppmärksamhet, vår tid. Kanske vår bön.
Om vi ens vet vad bön är. Schola caritatis kan läsas också som en motvikt mot delar av den akademiska vägen. Där fokus läggs på teorierna, men praktikerna tappar mark.
– Jag är akademiker själv på sätt och vis, men vi kan inte bara förlita oss på akademin. Vi utbildar i stor grad människor för något helt annat än det de sen möter i tjänst. Det är en struktur som behöver förändras. Kyrkan måste våga återta initiativet och bygga ledarutbildning på sin egen tradition.
Har varit en motrörelse
Sitt eget arbete med reträtter för unga kyrkliga ledare har varit en motrörelse, eller kanske mer komplement.
– Här arbetar vi med en rytm av bön, arbete och samtal, säger han.
– Det är en enkel modell som låter människor landa, lyssna och reflektera. Många har aldrig upplevt något liknande tidigare. När en deltagare säger ”Nu förstår jag för första gången vad bön är”, då vet jag att vi är på rätt väg.
Magnus Malm ser inte sin bok som en lösning på alla problem, men som ett bidrag till en större rörelse.
– Det är i kaotiska tider som de största möjligheterna föds, säger han och pausar.
– Benediktus skrev sin regelbok när världen föll sönder. Han visste inte vad det skulle leda till, men han var trogen sin kallelse. Och det är precis vad vi behöver i dag – människor som vågar följa sin inre övertygelse, även när vägen framåt är oklar.
Våga lita på Gud
När samtalet närmar sig sitt slut blickar han ut över landskapet.
– Det handlar om att våga lita på Gud, säger han. Att sätta fötterna i vattnet, som Petrus gjorde, och tro att det bär.
Magnus Malm lämnar oss med en utmaning: att inte nöja oss med små drömmar, utan våga söka Guds större vision för våra liv. Kanske ligger svaret i det lilla – i den vardagliga rytmen av bön, arbete och studier.
Och i modet.
– Ja i tider av sönderfall krävs ett nytt andligt mod. Även i kaos kan något nytt växa fram, om vi lyssnar inåt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR