Gängkriminalitet. Nyhetsrapporteringen den här sommaren har präglats av eskalerande våld och gängkriminalitet i några av våra förorter. Det finns all anledning att känna oro och sorg inför utvecklingen. Inte minst för alla de barn och unga som växer upp i skuggan av detta. Om det skriver Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf i veckans Perspektiv.
För någon vecka sedan skrev Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, en text där hon citerar Mohamed Nuur, politikern vars barndomsvän sköts ihjäl i Tensta som sade: ”Alla måste känna och uppleva
den panik som invånarna här känner”. I texten ställer Sofia den rannsakande frågan: ”Känner vi och delar vi sorgen, paniken, smärtan och vad gör vi i så fall åt den?”
Det är lätt att vilja stoppa huvudet i sanden och kanske tänka att det är ju inte på min gata det sker. Men vi som vill följa Jesus vet att de gator han valde ofta ledde till samhällets mest utsatta. Som kristna är vi kallade att följa i hans fotspår. Det är våra barn. Det är våra gator.
I boken Tills alla dör, som getts ut under året, beskriver journalisten Diamant Salihu en eskalerande gängkonflikt som påverkar ett helt område och hur detta växer när samhället på många sätt vänder ryggen till. De Salihu
pratat med i samband med att boken togs fram menar att bristen på kollektiv uppfostran är en del av att ungdomar hamnar snett.
Det finns ett gammalt uttryck som lyder ”It takes a village to raise a kid”. Det ligger mycket i det. Och kanske är det ännu mer sant för den tid vi lever i. Många unga i dag saknar stabila vuxenkontakter. Här har vi som kyrka och barn- och ungdomsorganisation mycket att bidra med utifrån vår generationsöverskridande gemenskap och många engagerade ledare.
För två år sedan startade Equmenia tillsammans med Räddningsmissionen och Rosa huset ett scoutprojekt i Lövgärdet i nordöstra Göteborg, som är ett av de områden som finns på polisens lista över särskilt utsatta områden. Genom skolscout, läxläsningshjälp och samarbete med andra aktörer lärde vi känna många barn i området och när det nu gått två år har vi berört över 200 barn med vår verksamhet. Särskilt roligt har det varit med de unga ledare från området som gått vår ledarutbildning och där flera nu finns med som hjälpledare. Vi hade aldrig kunnat drömma att det skulle finnas ett sådant stort intresse, men det säger också något om behoven.
Alla församlingar och föreningar som jobbar i socioekonomiskt utsatta områden vet att det finns utmaningar, men att det framförallt finns möjligheter och mycket glädje. I oktober bjuder vi in till en inspirationshelg i Lövgärdet som vi kallar ”För stadens bästa”. Där har vi samlat olika aktörer med erfarenhet från liknande arbete, för att fler ska inspireras att ta steg mot verksamhet i nya områden på sin ort.
För trots att det finns många lokala eldsjälar och goda krafter
skulle det behöva bli fler. Och min känsla är att det finns många som skulle vilja bidra, men man vet inte hur det ska gå till.
Tänk om vi som kyrka och kristen barn- och ungdomsorganisation ännu mer skulle fånga upp den vilja till engagemang som finns hos våra grannar, klasskompisar och kollegor. Att vi är en samlande kraft som blir en katalysator för den förändring som måste ske. Så mycket energi det skulle ge, och så mycket lärdomar och nya kontakter.
It takes a village to raise a kid. Och han som är barnens vän kallar oss att följa honom. För att varje barn ska få växa upp i trygghet. För att varje förälder ska få känna att man inte är ensam. Och för att varje unge ska få bli allt det som de är skapade att vara.
CARIN DERNULF
carin.dernulf@equmenia.se
”Alla församlingar och föreningar som jobbar i socioekonomiskt utsatta områden vet att det finns utmaningar, men att det framförallt finns möj- ligheter och mycket glädje.”
LÄGG TILL NY KOMMENTAR