Jag kom lite sent till en scoutkväll, men när jag väl var på plats såg de andra ledarna i patrullen lättade ut och sade; ”vad bra att du kom, det är knopkväll ikväll”. Utifrån att jag är generalsekreterare för Equmenia utgick de från att jag kan allt om knopar. Om det skriver Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf i veckans Perspektiv.
Men sanningen är att knopar aldrig varit min starka sida och istället för att improvisera var det bara att bekänna färg.
Som tur var fanns det en nioårig scout i patrullen som var fenomenal på knopar och som med stor stolthet lärde ut till oss andra.
För att vara ledare bland barn och unga måste du inte ha alla verktyg och kunna allt. Du behöver inte heller prata på ett ungdomligt sätt eller ha koll på de senaste ungdomstrenderna. Det som unga framförallt behöver är trygga vuxna som vill få dem att växa på olika sätt. Det handlar om att öppna sitt hjärta. Att se, bekräfta och älska. I en dansk studie som gjordes bland unga för några år sedan ställdes frågan vad de ansåg var viktigast hos en ledare. Svaret var; att ledaren är nyfiken. Det vill säga, att ledaren är intresserad och bryr sig om mig och min värld. Om det är det som krävs för att vara ledare är vi ganska många som skulle kunna kvala in.
Nu i veckan öppnas samhällets dörrar upp ytterligare och nästan alla coronarestriktioner tas bort. Även om många verksamheter för barn och unga varit igång under pandemin ges plötsligt nya möjligheter att ses. Från flera håll i landet hör jag rapporter om höga anmälningssiffror till aktiviteter, evenemang och läger inom Equmenia. Längtan efter att träffas igen är stor. Men det jag också hör är en oro för att det inte ska finnas tillräckligt med ledare för att kunna ta emot denna längtan.
Pandemitiden har inneburit en paus för många engagerade ledare. För en del en ganska välbehövlig paus. Ett stort engagemang under många år kan ta på krafterna och jag har hört mer än en ledare säga att de kommit på hur skönt det kan vara att vara hemma en fredagskväll och titta på serier. Och visst kan det vara härligt. Men det är inte för inte som det finns något som kallas för Netflixdöden. När vi har sett nästan allt som går att se är väl känslan av tomhet ganska påtaglig ändå? Kanske är det just för att vi är skapade till meningsfulla liv.
För att vi människor ska må bra är utflödet i våra liv minst lika viktigt som inflödet. Problemet med att Döda havet är så dött är inte att det saknar friskt inflöde, utan att det inte finns något utflöde. Det gör att salter och gifter bara ökar med tiden. Kan det vara så också med våra liv? En stor orsak till inre torka och fattigdom är ofta att utflödet saknas. När det bara finns inflöden stagnerar livet. Att leva ett rikt liv handlar därför minst lika mycket om att hitta utflöden som inflöden i livet. Vilka utflöden vill du ska finnas i ditt liv?
Här tror jag att alla som finns i ledarskap i församlingar och föreningar kan hjälpa människor in i funktion. I den tid som är kan vi inte bara vänta och se om några ledare dyker upp. Vi behöver jobba proaktivt, kontakta och samla ihop, för att skapa ledarteam för att möta de behov som finns. Att investera i ledarteamet är en nyckel. Ett ledarteam som delar livet och har roligt ihop är en nyckel till god verksamhet. Här kan tex Equmenias webutbildning ”Led med ditt liv” vara till stor hjälp.
Det är dags att resa sig från Netflixsoffan. Den 29 september öppnas dörrarna. Låt oss öppna våra hjärtan. Så att fler barn och unga ska få möjligheten att växa i gemenskap med varandra och Jesus. Så att fler av oss ska få erfara det friska flödet i våra liv.
Carin Dernulf
carin.dernulf@equmenia.se
Att leva ett rikt liv handlar därför minst lika mycket om att hitta utflöden som inflöden i livet. Vilka utflöden vill du ska finnas i ditt liv?
LÄGG TILL NY KOMMENTAR