Solidaritet. En för mig oväntad konsekvens av att sluta arbeta i församling är att jag har återfått glädjen i att engagera mig ideellt. I mitt fall innebär det engagemang i söndagsskola och mer praktiska uppgifter i församlingen.
Att jag kände en återfunnen glädje i detta var oväntat för mig eftersom jag haft förmånen att få arbeta på heltid i församling de senaste åtta åren. Det har på många sätt varit både roligt, stimulerande och känts relevant. Samtidigt är det uppenbarligen någonting annat att frivilligt engagera sig och få vara med och bidra till ett sammanhang som är större än mitt eget liv. Det är helt enkelt skillnad när det inte är min huvudsakliga sysselsättning. Att få vara del av ett sammanhang där människor tillsammans bygger gemenskap med ett högre syfte än mina egna livsprojekt. Människor som kanske annars aldrig hade mötts om det inte varit för den gemensamma tron på Jesus.
Ideellt engagemang oförändrat
Känslan i många kyrkor idag är att det ideella engagemanget minskar. Samtidigt pekar forskning på att det ideella engagemanget i Sverige har varit oförändrat de senaste 30 åren. Under perioden 1992–2019 visar sex stora befolkningsundersökningar konsekvent att cirka 50 procent av Sveriges befolkning haft ett ideellt engagemang under det senaste året. Antingen är upplevelsen att engagemanget minskat i många ideella föreningar falskt eller så har engagemanget flyttat till andra sammanhang. Under samma period har dock andelen av befolkningen som är medlemmar och engagerade i en förening gått från 48 procent i början av 1990-talet till 29 procent år 2019. Medlemsantalen har minskat samtidigt som andelen engagerade har varit konstant.
Själva syftet med en mindre gemenskap som kyrkan eller ideell förening är, handlar om att bygga gemenskap.
En del politiker vill stimulera och uppmuntra civilsamhället genom att göra det enklare att skänka gåvor. Det är ett sätt som eventuellt kan möta de ekonomiska utmaningar som föreningslivet står inför. Samtidigt återspeglar det en trend där allt fler i den välbärgade medelklassen tenderar att hellre köpa sig fria än att bidra med tid. Tid värderas nämligen ofta högre än pengar för den som har tillräckligt mycket av den senare varan. Detta syns också i en del församlingar där engagemang i tid byts mot ekonomiskt givande. Eller i idrottsföreningar där föräldrar köper produkter av sig själva för att de eller barnet inte ska behöva sälja dem.
Engagerar sig av två orsaker
Forskarna Johan von Essen och Lars Svedberg menar att svenskar engagerar sig ideellt av två orsaker. Dels av solidaritet för att göra skillnad och hjälpa andra, dels för att tillhöra ett socialt sammanhang där man känner sig behövd, välkommen, omtyckt och respekterad.
Sett till detta resultat borde kyrkor och andra ideella föreningar på kristen grund ha goda förutsättningar att samla engagemang då dessa vill vara välkomnande gemenskaper som också gör skillnad i samhället och hjälper andra.
Bygga gemenskap
Samtidigt talar vi allt oftare om människor som är ensamma i dagens samhälle. Ett behov som absolut borde vara möjligt för kyrkan att möta. Själva syftet med en mindre gemenskap som kyrkan eller ideell förening är, handlar om att bygga gemenskap. Antingen runt den gemensamma tron eller runt ett gemensamt intresse. När vi vet varför vi samlas och ser att det fyller en reell funktion i våra liv och vår omgivning så blir det också mer relevant att engagera sig och överlåta sig till gemenskapen. För det är när våra handlingar får gestalta tron som vi blir trovärdiga och relevanta som kyrka i denna tid.
Marcus Lind
generalsekreterare Equmenia
LÄGG TILL NY KOMMENTAR