”Hur ser evangeliet ut i klimatförändringens tid?” frågar André Jakobsson i Sändaren den 26 juli. Med uppmaning: ”Tyck till!”
Mitt korta svar kan anges i rubriken, men hur kom jag till den funderingen? Jag känner också stolthet och hopp i att Equmeniakyrkan (EK) utlyst Klimatnödläge, är engagerad i Grön kyrka samt över alla de kunniga insändare om klimat och hållbarhet som tagits in i Sändaren.
Missionskyrkans söndagsskola
Jag har mina kristna rötter från missionskyrkans söndagsskola, ungdoms och församlingsverksamhet i den lilla landsbygdsförsamlingen Jällby i Västergötland. Sedan nära 40 år är min fru och jag verksamma i EQ-församlingen i Skara. Hela mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat i tjänst för Sveriges bönder – en yrkesgrupp som står skapelsen mycket nära och är helt beroende av väder, vind och ett kretslopp i balans.
Missionskyrkan i Väst initierade 2008 en arbetsgrupp Miljö. Klimat, Rättvisa och Fred (MKRF) och där kom jag med. Vi gjorde förslag till en MKRF-policy för distrikt och församlingar. Vi skrev motioner till nya Equmeniakyrkan och fanns med på ett hörn då EK arbetade fram förslag till klimat och hållbarhetspolicy för den nya kyrkan. Under tiden 2010–2015 representerade jag samfundet i Sveriges Kristna råd (SKR) arbetsgrupp för klimat- och hållbar utveckling.
Ny syn på evangeliet
På mitt första möte med SKR-gruppen presenterade prästen Per Larsson från Västerås sin nyskrivna bok Skapelsens frälsning. Den boken öppnade mina ögon för en ny syn på evangeliet – frälsningens gåva och mysterium. Ganska snart påbörjade en redaktionsgrupp att forma en skrift som kom att kallas Värna den jord som Gud älskar. Vi övriga i gruppen uppmanades att komma med synpunkter.
Hemma i Skara finns ett ekumeniskt Diakonikafé – Planeten. Där mötte jag en gäst, vi kan kalla honom Nils. Nils var sjukskriven och arbetslös och besökte kaféet så gott som varje dag. Han hade ett brinnande naturintresse och kunde mycket om fåglar, insekter med mera. Nils anförtrodde mig att han gjorde sina Kristusmöten i naturen och han blev oerhört intresserad av mitt arbete i SKR-gruppen. Synpunkter som jag förmedlade vidare. Och när det färdiga häftet kom ut 2013 blev Nils helt hänförd över innehållet. ”Ja men precis så här upplever jag min kristna tro” sa Nils.
Min tidigare bakgrund och arbetet i SKR-gruppen ledde oss i policygruppen till formuleringen: ”Frälsningen i Jesus Kristus omfattar hela skapelsen – och där är jag en del.”
Himlastormande frälsningsupplevelse
De goda samtalen med Nils betydde mycket. Likaså arbetet med klimat och hållbarhet. Jag fick uppleva en himlastormande frälsningsupplevelse. Ungefär som de gamle talade om att bli härligt frälst och genomfrälst!
Min glädje blev stor när jag fick ta del av den 2022 omarbetade upplagan Värna den Jord Gud Älskar. Sofia Camnerin, SKR:s generalsekreterare skriver i förordet: ”Kyrkorna bekänner gemensamt att Gud är Skapare av hela jorden och Guds Räddningsverk genom Jesus Kristus gäller hela skapelsen. Påskens seger genom Kristi död och uppståndelse inkluderar allt skapat.”
Är inte detta ett hoppfullt evangelium att presentera i klimatförändringarnas tid!?
Till sist André Jakobsson som medansvarig för underbara Hemavan mötet och Fjällgården, varför inte inbjuda till ett seminarium förlagt till Hemavangården med temat ”Värna den Jord som Gud älskar”?
Hans-Erik Karlsson
LÄGG TILL NY KOMMENTAR