Det påstås ofta att nedgången i våra kyrkor och församlingar är naturlig och något som vi måste acceptera. Jag har både svårt att tro på och acceptera denna idé.
Jesu Kristi kyrka har kontinuerligt spridit sig från Jesu missionsbefallning tills i dag och väckelserörelser fortsätter att växa på många håll i världen.
Hunger efter mening
Jag har svårt att tro att det budskap Jesus står för; det glada budskapet, om en grundläggande frihet, en andlig förändringskraft som berör på djupet inte skulle vara relevant för en ny generation i dag. Vi vet ju att en ny generation utmanas av en odefinierbar hunger efter mening, andlighet och en hållbar livsstil – detta mitt i en otrygg och vilsen värld.
Jag läser att vi inför valet till kyrkoledare behöver kontinuitet. Men för många församlingar, kanske en majoritet av oss Equmeniaförsamlingar är verkligheten den motsatta. Frågan om en generationsväxling är akut. Men det största allvaret är att vi tappar männskor för gott. Människor erbjuds inte i dag den livsavgörande möjligheten att möta Jesus till förvandling, mening och evigt liv.
Våga nytt mål för vår vision: Dubbelt så många år 2030 (2 x 2030)
Vi har en fantastisk vision om ”... Jesus som förvandlar ...” men alldelses för lågt satta mål enligt Kristi uppdrag. En levande församling borde vara en klart växande församling. Låt oss därför gemensamt låta oss utmanas av en målsättning som hjälper oss tänka så radikalt att det för oss i beroendeställning till Guds och Andens skapande kraft. Dubbelt så många om fem år kan kan anses dramatiskt eller orealistiskt, men det uppmuntar oss att tänka nytt och kreativt. Det utmanar oss också i storstäderna: varför drivs de flesta väckelsekampanjer i Equmeniakyrkan på landsbyggden? Men tänk om vi kunde enas om målsättningen att vi var och en av oss skulle föra en människa till Kristus inom kommande fem år – då blir vi dubbelt så många!
Lärjungaskap
För det första tror jag det gäller en förändring från fokus på verksamhet till andlighet, det som kallas lärjungaskap. Detta särskiljer oss från all annan verksamhet. Vi behöver ett omvändelseperspektiv och återupptäcka bönens, ordets skaparkraft, och andens gåvor. Det gäller att vårda och fördjupa tron. Idén har också slagit rot där kyrkan ofta är synonymt med en vår kyrkobyggnad snarare än den omsorgsfulla gemenskap som alltid varit så unik och livsavgörande.
Jag tror också att det handlar om ett förnyat och intensifierat fokus på mission – om evangelisation och diakoni på Jesu uppdrag. Vi får inte skämmas för Kristus! Vi har ett fantastisk uppdrag att förmedla en livshållning som fokuserar tro, hopp och kärlek. Om en unik omsorgsfull gemenskap, en undervisning om en större andlig verklighet, om Jesus Kristus som förvandlar mig, dig och världen.
Tredje komponent
Slutligen har vi en tredje komponent som tillkommit i en ny tid. Vår tid är digitaliserad, komplicerad och vilset sekulariserad. I den miljön är vi många församlingar som ”stånkar på” i egen kraft, ofta i traditionella fotspår. Många av oss har inte upptäckt potentialen av samverkan tillsammans. Jag tror att bördan, eller uppgivenheten, som nu ligger på våra lokala församlingar, församlingsstyrelser och pastorer skulle lätta om vi hjälps åt tillsammans med våra utmaningar med ett tydligare framåtriktat visionärt ledarskap. Också ge församlingarna konkreta verktyg. Bara fantasin sätter gränser för samverkan i en digitaliserad värld. Församlingsenkäten, som föredömligt nu har sammanställts och rapporterats, ger också en god bild om behoven av samverkan.
1. Ge nya kyrkoledare tydligare mandat för förnyelse
Lasse Svensson och teamen runt honom har nu genomfört en konsolidering av tre samfund – Equmeniakyrkan. En fantastisk organisation ”gemensam framtid” som vi nu ska vara stolta över!
Men nu borde de nya kyrkoledarna få ett förändringsmandat kring våra fantastiskt intressanta utmaningar. För den gemensamma organisationen gäller att systematisera, organisera och prioritera det som den gemensamma kyrkan kan göra bättre än församlingarna var och en. Och än tydligare arbeta med att inspirera, utmana och stödja våra församlingar i nödvändig förnyelse. Det handlar inte om ökad centralstyrning utan att vara till hjälp efter församlingens behov och på ett systematiskt och fokuserat sätt. Prioriteringar kommer att vara viktigt. Ofta är faktiskt mindre just mer. Förnyelse kan handla om små men viktiga steg av förändring, om att hjälpa volontärer växa i engagemang och stötta förnyelse i de lokala församlingarna.
2. Välj kyrkoledare med lämpliga profiler
Låt oss nu välja kyrkoledare som kan kan samla, bygga team och hjälpa hela organisationen till fokus och nödvändiga prioriteringar, nära vår ungdomsorganisation Equmenia. Vi behöver kyrkoledare som brinner för att vinna en ny generation för Kristus. Vi begär inte att veta exakt hur det ska ske men våga anta uppdraget.
3. Vårt gemensamma ansvar
Låt oss nu gemensamt be för beredningsgrupp och kyrkostyrelse - om vägledning och mod i svåra avvägningar och val. Jag anar att vi står inför ett paradigmskifte i svensk kristenhet och jag tror att ”skörden är mogen”. Låt oss i Equmeniakyrkan verkligen vårda vår sociala och inkluderande tradition, men nu inte stå i vägen för nödvändig förnyelse. Låt oss samlas och gemensamt arbeta mycket mer offensivt och kraftfullt för att vinna en ny generation för Jesus. Låt oss stå upp för tro, hopp och kärlek- Sverige för Jesus. I ett sådant uppdrag och sammanhang blir jag inspirerad! Det gemensamma och lokala tillsammans!
Sune Grafström
Upplands Väsby
LÄGG TILL NY KOMMENTAR