Förra veckan hade jag den stora äran att klippa bandet och inviga en ny Maträtt i Rannebergen centrum, Angered. Det är en matbutik som Räddningsmissionen driver och som främst finns till för medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet.
Detta är andra butiken som invigs på kort tid. Den första öppnades i början av pandemin och ligger vägg i vägg med Equmeniakyrkan på Flatås torg. Det är erfarenheterna från den butiken som gör att ytterligare en Maträtt etableras i nordöstra Göteborg.
Affärsidén är enkel, det är en social supermarket som säljer livsmedelssvinn, motverkar matfattigdom och erbjuder arbetsträning för människor som vill närma sig arbetslivet. Matvarorna kommer från livsmedelsföretag och dagligvarubranschen och butikerna tar emot över 20 ton varor varje vecka. Detta skapar också en möjlighet för företag att omvandla sitt svinn till en samhällsresurs.
Just matfattigdom var det som överraskade när den första butiken startat, inte att den fanns men att den var så utbredd och omfattande. Den som har en maxinkomst på 11 200 kronor kan ansöka om medlemskap och handla till kraftigt reducerat pris, till 30 procent av priset i annan butik.
Att själv kunna välja sina varor och uppleva att pengarna räcker skapar värdighet i en utsatt situation. Efter två år finns 8 000 registrerade medlemmar. Hög inflation gör att maten blir dyrare vilket ökar trycket på butiken, sedan februari i år hanteras 200 medlemsansökningar per vecka.
Det finns stor potential om vi skulle utveckla mer samverkan mellan församlingar och institutioner som hör till Equmeniakyrkan.
Det som gladde mig särskilt när jag blickade ut över skaran från politik, näringsliv och andra intressenter som kommit för invigningen var de många diakoner, pastorer och präster som minglade runt. De flesta från Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan vars församlingar finns i grannskapet. Det var ett viktigt tecken på att Räddningsmissionen som en institution inom Equmeniakyrkans större familj också knyter ihop sig med församlingar, medarbetare och volontärer.
Genom församlingarnas diakonala verksamhet möter vi människor i livets alla situationer och när det behövs är det en styrka att kunna hjälpa en enskild individ vidare genom att församlingen finns i ett nätverk av institutioner som i kraft av storlek och kunnande har möjlighet att etablera en Maträtt.
Det finns stor potential om vi skulle utveckla mer samverkan mellan församlingar och institutioner som hör till Equmeniakyrkan, som sociala organisationer, folkhögskolor och högskola. Som kyrka har vi ett stort strukturkapital som skapats av tidigare generationer, och som vi bäst tar vara på när vi också knyter det till församlingar och lokalt liv. Maträtt är bara ett exempel som kan uppmuntra till kreativitet och nya initiativ.
Helgen innan invigningen av matbutiken besökte jag det lilla pittoreska fiskeläget Skillinge och Missionshuset som sedan länge kopplat sig till en folkhögskola och därmed skapat möjlighet att bli utbildningsmiljö för SFI, och som när arbetsförmedlingsmonopolet avreglerades startades en arbetsförmedling för att jobba vidare och stödja människor man kommit i kontakt med. Så har församlingen blivit en viktig samhällsbyggare genom att knyta samman det lokala och personliga med institutionens möjligheter.
Församlingen finns till för världens skull. Utmaningarna och möjligheterna ser olika ut för platser som Rannebergen, Flatås och Skillinge. Låt berättelserna inspirera att söka nya vägar för diakonal samverkan för att möta de behov som finns på den egna orten.
Joakim Hagerius
biträdande kyrkoledare Equmeniakyrkan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR