SOM JAG SER DET Så mycket känns överväldigande just nu. Krig, gängvåld, klimatkris.
”Vad kan jag göra som förändrar något på riktigt?” tänker jag ofta, men kommer aldrig på något vettigt svar. Vanmakten är urholkande.
Men så tänker jag att frågan är felställd. Det är klart att jag själv inte kan lösa så komplexa situationer. Vad får mig att tro det? Kanske för att lösningarna ofta framställs som jag-centrerade. Tipsen om vad jag kan göra för att rädda klimatet och skapa en hållbar framtid handlar nästan jämt om att jag ska äta mer vegetariskt, sluta flyga och källsortera. Inte om att engagera mig i ett politiskt parti eller en klimatorganisation. Trots att det säger sig självt att det gör störst skillnad om vi agerar tillsammans.
Kund i en butik
Bengt Göransson, tidigare socialdemokratisk kultur- och utbildningsminister, kritiserade redan för mer än tio år sedan trenden att politiker allt oftare säger sig företräda skattebetalarna i stället för medborgarna. Vad får det för följder att se samhället som en butik som erbjuder varor till skattebetalarna? En kommersialisering av samhällets uppdrag såklart, men i förlängningen blir det också ett hot mot demokratin, menade han. Som kund i en butik behöver jag ju inte bry mig om de andra kunderna. Köper jag allt bröd är det inte mitt ansvar att det är slut. Men som medborgare har vi ett gemensamt ansvar för att samhället ska fungera: ”Demokrati handlar inte om att ha det bekvämt utan om att ta ansvar, vara engagerad och att tänka själv”, sa han till GU Journalen.
Församlingsgemenskap
Och det är väl just det som är det jobbiga. Att det inte finns en enkel och snabb lösning på våra stora samhällsproblem. Inget du eller jag kan göra själva. Så nästa gång du känner uppgivenhet – tänk inte ”Vad kan jag göra?” utan ”Vad kan vi göra?” Rikta kraften i din förtvivlan mot de större sammanhang du redan finns i. Ett politiskt parti, en idrottsklubb eller en kulturförening? Finns du i en församlingsgemenskap är det en given plats där du kan kroka arm med andra! Ta upp de problem du oroar dig för där och fråga: ”Vad kan vi tillsammans bidra med?”
Vi behöver rikta oss utåt, mot varandra. Byta ut jag mot vi. Både för att orka med det oändligt svåra och för att kunna förändra vårt gemensamma samhälle till det bättre.
Lina Mattebo
skribent och författare
LÄGG TILL NY KOMMENTAR