I Sändaren 30/31 ställde Region Mitts internationella grupp ett antal frågor till föreslagna kyrkoledarekandidater i Equmeniakyrkan. I förra veckan svarade Lasse Svensson, Karin Wiborn och Joakim Hagerius (som föreslagits av kyrkostyrelsen). I artikeln nedan svarar Linda Alexandersson som föreslagits av Arvika Equmeniakyrka.
Jag vill börja med att tacka för de frågor som nu ställs till oss som är positiva till att väljas till kyrkoledare (Sändaren 30-31/2020). En digital konferens begränsar möjligheten att ställa frågor på plats och därför uppskattar jag verkligen att samtalen kommer igång via Sändaren.
Kyrkans ansvar för internationell mission: Mission är det uppdrag Jesus kallar oss till och därför en mycket viktig del av kyrkans identitet. Mina erfarenheter av tjänst och studier i utlandet har på många plan format även min identitet som kristen. De har gett mig större förståelse för olika kyrkliga traditioner, vidga mina teologiska perspektiv och gett mig möjlighet att reflektera över min egen kultur och kyrkliga tradition från ett utifrånperspektiv. Samtidigt har dessa perioder ställt mig inför utmaningar och gett mig erfarenheter jag aldrig hade kunnat få i Sverige. Som barn drömde jag om att bli missionär. Med tiden växte en insikt fram att Gud kallar mig till mission i Sverige, men det internationella arbetet har alltid varit ”mitt andra ben”.
Jag står helt bakom Equmeniakyrkans mål om sammanhållen mission och tror att jag har mycket att bidra med när det gäller att låta internationell och nationell mission befrukta varandra. Mycket av den inspiration jag känner för mission har jag fått från vänner och kollegor i utlandet, men även från nysvenskar och deras längtan att vara med och bidra till mission i Sverige och i sina hemländer. Några ledord när det gäller mission är för mig ömsesidighet, respekt, befrielse och förvandling. Väljs jag till biträdande kyrkoledare kan ni förvänta er ett stort engagemang från min sida vad gäller Equmeniakyrkans internationella relationer.
Erfarenheter av mission samt språkkunskap: 1996/97 arbetade jag via den ekumeniska organisationen Time for God i England på ett YMCA i Penzance som bland annat drev hem för hemlösa ungdomar. 1997/98 arbetade jag i ett missionsprojekt i Miami, som drevs av Metodistkyrkan och Presbyterianska kyrkan i USA. Sex ungdomsledare från olika länder arbetade i monoetniska eller mångkulturella församling där majoriteten av medlemmarna kom från olika delar av Karibien och många var papperslösa. Vi bedrev ungdomsverksamhet och skapade nätverk mellan dessa församlingars ungdomar för att motverka rasism och segregation. År 2000/01 bodde jag i Australien och arbetade under tre månader med och startade upp familjeprojektet Build up Zone i anglikanska kyrkan i Busselton, ett arbete som pågår än i dag. Efter tre år i engelskspråkiga länder talar jag engelska obehindrat. De av Equmeniakyrkans missionsområden jag haft möjlighet att besöka är Ryssland 2011 och Filippinerna vid tre tillfällen under perioden 2004-2016.
Utbildning kopplad till missions: Utbildning kopplad till mission: Under en termin av min pastorsutbildning var jag utbytesstudent vid Union Theological Seminary på Filippinerna. Skolan har en tydlig kontextuell och befrielseteologisk inriktning. Under veckorna läste jag på skolan, under helgerna besökte jag olika sociala projekt som kyrkorna drev, vilket också ledde till att jag skrev mina uppsatser om fattigdomsbekämpning i kristen regi.
I Enskilda högskolans styrelse har jag framför allt lyft frågor om utbildning för pastorer/diakoner/missionärer/pionjärer. Min önskan är att den teoretiska delen i högre grad kompletteras med yrkesinriktade delar och att alla utbildas i ett missionellt tänk för en utåtriktad kyrka.
Mission i det lokala församlingsarbetet: Samtliga tre Equmeniaförsamlingar jag varit föreståndare för har haft ett tydligt engagemang för internationell mission. Equmeniakyrkan i Arvika har ett pågående åtagande och utbyte med Equmeniakyrkans missionssatsning i Veranda/Portico i Litauen.
Samtidigt har församlingen i Arvika allt mer blivit till en missionsstation i Sverige, där vi bland annat bedrivit bibelskolor för muslimer och konvertiter och där församlingsmedlemmar varit med och översatt några av mina böcker till persiska och arabiska. Eftersom jag själv alltid haft ett hjärta för mission ser jag det självklart som en del av församlingens och pastorns uppdrag att vara med och ta ansvar för det internationella missionsarbetet.
(Ett längre svar har skickats direkt till gruppen som ställt frågorna och kan fås av mig via mejl.)
Linda Alexandersson
Arvika
LÄGG TILL NY KOMMENTAR