Systemförändring. Genom vår historia har människor med bibeln i näven påverkat samhällsutvecklingen och förändrat rådande normer, regler och system genom att träda fram med kraft och tydlighet likt gamla testamentets profeter. Det behöver ske igen. För social rättvisa, för skapelsens och den ekologiska mångfaldens överlevnad.
Bibelsällskap från hela världen möttes för samverkan kring hur bibeln blir tillgänglig, spridd och läst. Dessa centrala frågor diskuterades utifrån en grund lagd genom olika föredrag som gav vidare, djupare och större förståelse över den globala utveckling vi är i. Kyrkornas Världsråds generalsekreterare Jerry Pillay skickade med bibelsällskapen ett antal utmaningar utifrån att vi alla är en del av de förändringar som sker i världen och därför utmanas varje sammanslutning att bidra positivt, till exempel genom att skapa fred, bygga fred och behålla fred. (peacemaking, peacebuilding and peacekeeping). Det är galet aktuella frågor nära oss och globalt. Han adresserade också klimatförändringar och social rättvisa, som hör intimt samman med varandra och med fred.
Inget annat val än hållbarhet
Ansvar för skapelsen och rättvisa fördjupades av dr Carmody Grey vid Durham University, teolog och filosof som dedikerat sitt liv till jordens överlevnad helt enkelt för det är vår tids överskuggande utmaning. Det finns inget annat val än att förändra de system vi lever i till hållbarhet. Hennes utgångspunkt är att bibeln säger oss att Gud skapar, upprätthåller och förnyar och är trofast. Utifrån det gav Carmody Grey fem bibliska principer för att vara människa i Guds värld; Jorden är Herrens, människan dess förvaltare, det finns en ursprunglig rättvisa, jorden är skapad till alla jämlikt, mänskligheten är förbunden med hela skapelsen och de fattiga kommer först. Dessa principer säger oss att det är tid att handla.
Bibeln, den heliga skrift, är hållbar läsning genom tidernas och livets skiften. I dag behövs en kontextuell läsning i klimatförändringarnas tid.
William Wilberforce (1759–1833) var brittisk parlamentsledamot och aktivist för kristen tro och mänskliga rättigheter, grundare av United Bible Society, men framför allt den främsta kraften att avskaffa slaveriet, både i Storbritannien och genom Wienkongressen 1814 när Europas länder möttes globalt. Wilberforce kamp för jämlikhet visar att systemförändring på bibelns grund är möjlig för social rättvisa och jämlikhet.
Vad kan vi då göra för att åstadkomma en systemförändring som främjar klimatet, skapelsen och social rättvisa?
Fem förslag
Dr Grey gav fem förslag som vi alla, inte bara kan, utan behöver göra, som individer och för de sammanhang vi lever i.
För det första ska vi tala om det. Vi kanske tycker att vi alla vet hur läget är i klimatförändringarnas tid, men vi behöver tala om hur det är så vi inte får för oss att det är på ett annat vis om vi vänder bort blicken från vår tids stora ödesfråga. Det är inte en fråga av många, det är frågan i vår tid.
För det andra ska vi utbilda och informera. Som kyrka är utmaningen att utbilda, informera och inspirera med bibeln som grund och utgångspunkt.
För det tredje kontextualisera för att aktualisera.
Den fjärde punkten handlar om politisk påverkan, att använda demokratiska verktyg i val och opinionsbildning.
För det femte är ekonomin en kraft, hur vi konsumerar och investerar.
Kontextuell läsning
Bibeln, den heliga skrift, är hållbar läsning genom tidernas och livets skiften. I dag behövs en kontextuell läsning i klimatförändringarnas tid. Där finns budskap om Gud som är trofast, som skapar, upprätthåller och förnyar, som frälser. Det är på det vi måste agera.
Karin Wiborn
biträdande kyrkoledare
LÄGG TILL NY KOMMENTAR