SVAR Ulf Bergström ställer angelägna frågor i sin debattartikel Oklar hbtq-värdegrund i Equmeniakyrkan. Resonemanget i artikeln tar sin utgångspunkt i händelser i Uppsala Baptistförsamling.
I fallet med Uppsala bör det klargöras att frågan om samkönad vigsel inte varit föremål för samtal. Det samtal kyrkoledningen stöttat där har handlat om olika sätt att tolka bibeln, demokrati och gemenskapens villkor. Viss rapportering har fått det att framstå som om regional kyrkoledare (RKL) skulle ha avkrävt enskilda medlemmar lojalitet mot Equmeniakyrkan. Det stämmer inte. Däremot har RKL stöttat församlingsledningen som tydliggjort att man som församlingsmedlem bör förstå att församlingen enligt sin egen ordning vill vara del av Equmeniakyrkan och beakta kyrkokonferensens beslut.
Bör frikopplas från Uppsala
Bergströms frågor bör alltså frikopplas från Uppsala. Generellt gäller att när en församling hamnar i en utmanande situation vill vi som gemenskap stötta. I en RKL:s uppdrag ingår att arbeta enligt Teologisk grund § 15: De som har fått förtroendet att leda det gemensamma arbetet stöder, vägleder och betjänar församlingarna samt utövar tillsyn över de ordinerade tjänsterna. Kyrkoledare ska alltså vägleda församlingar, medan det skarpare ansvaret i form av tillsyn endast kan utövas över de ordinerade medarbetarna. Stöd till en församling handlar ofta om hjälp att följa sina egna och samfundets stadgar och ibland hjälp att hantera sådant som uppenbart splittrar och sårar gemenskapen. Detta är ett svar på Bergströms fråga: med vilken auktoritet kan en samfundsledare utöva inflytande över en enskild församling.
Värdegrund när det gäller hbtq
Bergström frågar också efter Equmeniakyrkans värdegrund när det gäller hbtq. Kyrkokonferensen 2021 beslöt verka för en självklar inkludering av hbtq-personer. Det innebär en markering om att diskriminering fortfarande pågår och en viljeyttring att arbeta för att minska detta. Konferensen slog också fast att församlingarna själva får besluta om de vill erbjuda samkönade vigslar eller ej. En del är kritiska till att det ens skulle vara möjligt att säga att vi vill vara icke-diskriminerande och att man kan avstå från att viga samkönade par. Andra menar att besluten strider mot principen om församlingars självständighet. Våra församlingar är självständiga - och står samtidigt i ömsesidigt beroende av varandra. Ett signum för Equmeniakyrkan är viljan att leva tillsammans med olikheter. Vi är inte en åsiktsgemenskap – vi är en kyrka.
Bergström har rätt i att det material som tagits fram som stöd för samtal lämnar många frågor öppna. Det är medvetet formulerat så att det inte ger färdiga svar utan hjälper församlingar att ställa sig själva frågor. Materialet gör också tydligt att icke-diskriminering rör så mycket mer än vigsel.
Lasse Svensson
Kyrkoledare
JennyDobers
Regional kyrkoledare
LÄGG TILL NY KOMMENTAR