Nu är det jul igen!.Men den jul vi går till mötes är på många sätt en annorlunda jul än för ett år sedan. Radio P4 Värmland gjorde nyss ett reportage som belyser något av detta. Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan i Kil har sedan några år tillbaka ordnat en önskegran för barn i familjer som är i behov av ekonomiskt stöd.
Varje år får barnen önska sig en julklapp som sedan inhandlas och överlämnas. Men det som varit annorlunda i år är att önskningarna kommit in mycket tidigare än andra år. Dessutom handlar önskningarna inte så mycket om leksaker som det brukar göra. I stället önskar sig barnen vardagssaker såsom vinterkläder, kuddar och täcken. Och nog säger det något om att det är nya tider.
Märks också på ekonomin
Det har hänt mycket sedan förra julen. Kriget har visat sitt fasansfulla ansikte på nära håll och det har inte varit så många människor på flykt i Europa sedan andra världskriget. Förändringarna märks också på ekonomin. Maten har blivit minst 20 procent dyrare. Elräkningen fördubblats. Det visar Konsumentverkets beräkningar för hushållens kostnader nästa år. I skolorna rapporterar lärare att man ser att många barn äter mer skolmat. Kanske för att det inte finns så mycket att äta när de kommer hem.
I kristider är det lätt att stänga sin dörr och bara fokusera på sig själv och ens närmaste familj har det bra. Dessutom är den högtid vi nu närmar oss den tid på året då familjen står i fokus. Det är naturligtvis positivt på många sätt. I alla fall om man har en familj. Men i värsta fall riskerar julen att bli den mest exkluderande högtiden på året. ”Jag ska fira jul med mina närmaste” brukar det heta på julen. Men tänk om jag inte är någons närmaste? Alla vi som någon gång har varit med om att inte bli inbjuden när alla andra firar vet något om hur det kan kännas. Men vi som vill följa Jesus vet att familjen inte bara handlar om blodsband. Nej, i Guds rike är familjen större än så. Jesus vidgar perspektiven.
Bjud hem till julfirande
I jultider är det många kyrkor som öppnar upp och bjuder till julbord och kanske har det aldrig varit viktigare. Men jag skulle vilja slå ett slag för att också bjuda hem till firande runt julborden i våra egna hem. Det kan kännas som en ovan tanke. Släktens jultraditioner är ju för många något av det heligaste. Men inte sällan i livet visar sig det heliga i det oväntade, det annorlunda, det som vi inte hade räknat med. Julens centrum handlar ju om just det. Det allra heligaste sker under omständigheter som var allt annat än välordnade och förutsägbara.
Kanske finns det någon i vår närhet som inte vet hur julen ska firas det här året? En granne? En separerad som just den här julen inte har barnen? En som nyss kommit till Sverige? Vilka ryms runt ditt julbord den här julen?
Tonårskille från Bangladesh
När jag var ungdomsledare i en församling för många år sedan kom det en ensamkommande tonårskille från Bangladesh till vår ungdomsgrupp. När alla andra åkte hem till sina familjer över jul tog jag med honom till mina föräldrar i Göteborg. Från början kändes det lite ovant, men när jag tänker tillbaka på den julen är det en av de bästa jularna jag haft. Att få dela gemenskapen och visa alla våra traditioner gav så mycket glädje. Dessutom fick vi del av en annan människas jultraditioner och för oss blev det en jul full av nya smaker.
En av de kristna dygderna är att visa gästfrihet. Och det handlar inte om ifall vi har stora eller små tillgångar. Oavsett behöver vi öva oss i generositet, också för vår egen skull. När allt bara handlar om mig och mina närmaste riskerar våra liv att bli som ett dött hav. När det bara finns inflöde i en människas liv stagnerar livet. Men när vi också hittar utflöden händer något. Det är när vi ger som vi också får ta emot. I det friska flödet växer kärleken.
I Heb 13:2 står det: ”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det”. Det är en spännande vers på många sätt. När vi är öppna för de som Gud sänder i vår väg kan mirakel ske. Låt den här julen få var allt annat än en exkluderande högtid. Bjud in, bjud till, bjud med!
Carin Dernulf
generalsekreterare Equmenia
LÄGG TILL NY KOMMENTAR