Samhörighet. Barnet kom hem från förskolan och skulle förklara vem som varit dagens lekkamrat, namnet hade inte riktigt fastnat. Hårfärg, ögonfärg och några av kamratens egenskaper lyftes fram och till slut kunde vi förstå vilket barn det gällde.
Men att det var förskolans enda mörkhyade, det var inget mitt barn hade noterat som särskilt kännetecken. Många år senare, när yngsta barnet började gymnasiet, berättade hon ivrigt att de var fyra troende i klassen. Två muslimer, en katolik och hon själv.
Det är hoppfulla små familjeanekdoter från en Stockholmsförort före och efter millenniumskiftet om hur barn kan växa upp i ett samhälle där hudfärg inte är en främsta egenskap och att samhörighet kan finnas som troende trots olikheter.
Rör inte min kompis
På sociala medier påminns just nu om en kampanj som startades 1985 i Frankrike i syfte att motverka mobbning, främlingsfientlighet och rasism. Det såldes en miljon knappar i Sverige med formen av en hand med texten ”Rör inte min kompis”. Det är aktuellt igen och vi behöver blicka bakåt för att blicka framåt så nästa generation kan växa upp i trygg miljö där olika är lika bra.
Vi behöver blicka bakåt för att blicka framåt så nästa generation kan växa upp i trygg miljö där olika är lika bra.
När den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna antogs den 10 december 1948 som en gemensam norm för alla folk och nationer är det i ljuset av förintelsen där rasism och åtskillnad mellan människor bidrog till enorm smärta, förnedring och död. I förklaringens första artikel fastslås: att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap. (art. 1)
Global vägledning
Deklarationen är en global vägledning, för frihet och jämlikhet, och som skyddar varje persons rättigheter över hela världen. För första gången hade världen en överenskommelse som såg alla människor som fria och lika, oavsett kön, hudfärg, religion och annan trosuppfattning. Den är översatt till 360 språk.
De mänskliga rättigheternas bakgrund är förfärlig och den globala överenskommelsen är stark. I dag vill jag påminna oss om detta. Mobbning, främlingsfientlighet och rasism växer i takt med ökad nationalism och polarisering. Därför behövs röster som står upp för det självklara i att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.
Särskilt fokus på sexuell läggning
Equmeniakyrkan arbetar för inkludering och mot diskriminering med särskilt fokus på sexuell läggning. Det är bra. Låt oss också arbeta för inkludering och mot diskriminering även på andra områden. Det är en tid nu när många behöver en hand och orden rör inte min kompis, för oron växer att olika inte ses som berikande mångfald i vårt samhälle.
I den scoutgrupp jag är med och leder händer det att vi i samband med FN-dagen tar fram en världskarta för att titta på våra rötter. Var är du född? Varifrån kommer mamma, pappa, morfar, farmor? Det resulterar i flera kontinenter och många länder. Den lilla scoutgruppen spänner över en stor del av världskartan och är en del av en världsvid rörelse.
Vad skulle Jesus gjort? Frågar vi oss ibland. Jesus såg alla människor lika i värde och rättigheter långt innan världens nationer kom överens om det. Det är bara att öppna evangelierna och läsa. Där är kvinnor och män, judar och samarier, höga tjänstemän och socialt utsatta. Åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn. (Joh 1:12)
Karin Wiborn
biträdande kyrkoledare
LÄGG TILL NY KOMMENTAR