Foto: Mikael M Johansson & Henrik Montgomery/TT
Svar till Bengt-Olof Dike Sändaren 7/2024: ”Fredsrörelserna bör skänka Nato tacksamhetens tanke” .
Bengt-Olof Dike svarar på min önskan om ett problematiserande samtal om alliansfrihet, neutralitet och andra alternativ än ett starkt försvar för ett fredligt samhälle genom att ytterligare visa på hur komplex tillvaron är. Jo, Bengt-Olof, vi ser alla hur freden och människovärde hotas, vilket jag också skriver om i den ursprungliga artikeln där jag hänvisar till teologen Bonhoeffer som tidigt i sin teologi har tydliga pacifistiska drag, men som utifrån extraordinära omständigheter under nazistregimen utvecklade sin syn på väpnat våld mot en mer flexibel ståndpunkt.
Oskyldiga drabbas
Jag förstår det komplexa i frågor om krig och fred. Vi hör från Västbanken och Gaza att böner och psalmer inte räcker längre. Barn dör och oskyldiga drabbas medan världen tittar på med medkänsla. Jag förstår att vi som land vill bidra till Ukrainas försvar, men jag menar att vi får problem om vi alltför enkelt ser Nato i sig som den goda alliansen där vi kan vila tryggt i fredlig samhörighet, och om vi tror att enda lösningen i vår globala gemenskap är att bygga starka arméer. Det finns andra vägar, verktyg och prioriteringar som behöver diskuteras, brukas och prövas, och där ser jag fredsrörelserna som viktiga demokratiska aktörer och bärare av kompetens och röst som säger att det finns andra vägar än att rusta oss med vapen för att möta maktmissbruk och ondska.
Förstår inte regeringens beslut
Jag förstår inte regeringens beslut att avskaffa stödet till fredsorganisationer. Summan det handlar om är liten. Syftet med stödet var att främja dialog och debatt om internationell fredsfrämjande verksamhet, nedrustning och säkerhet. Behovet av dialog och debatt om detta försvinner inte med ett medlemskap i Nato. Tvärtom, det är än viktigare att samtalet om alternativ – eller komplement – till ett starkt försvar lever. Beslutet att avskaffa stödet är obegripligt om vi med demokrati menar att olika röster ska rymmas i det offentliga samtalet.
Det har inte varit en enkel väg in för Sverige i Nato, vilket bland annat har att göra med hur vi förstår demokrati, mänskliga rättigheter och allas lika värde. Det är naivt att tro att onda krafter inte huserar också inom Nato-alliansen.
Nämner inte att Turkiet finns med på listan
Dike hänvisar till Open Doors rapport om förföljelse av kristna, men nämner inte att Turkiet finns med på listan. I en rapport från UD (2021) om utvecklingen i Turkiet går att läsa hur respekten för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer fortlöpande urholkas. Rapporten anger att det civila samhället i Turkiet är aktivt, samtidigt som dess utrymme krymper, bland annat som ett resultat av nya lagar.
Jag oroas för en utveckling i Sverige där civilsamhällets utrymme och röst krymper på liknande sätt och där samtalet för fred endast stavas försvar. Jag menar att vi behöver andra alternativ än militär upprustning, som är mer ekonomiska och för klimatet hållbara vägar. I det stora samtalet behöver röster för fred, ickevåld och nedrustning tillåtas och stödjas och inte förlöjligas för en hållbar framtid.
Karin Wiborn
LÄGG TILL NY KOMMENTAR