Flyktingar. I fredags var jag på en grannfest och hamnade bredvid ett par som sedan några månader tillbaka har en ukrainsk mamma med två barn boende hos sig. Grannfamiljen har själva tre små barn och berättade att även om det varit lite blygt mellan barnen de första timmarna hade det bara tagit några dagar innan de blivit som syskon.
Trots att de inte talar samma språk leker de och stojar som vilka syskon som helst. Vi konstaterade att barn många gånger är så mycket bättre än oss vuxna på att närma sig varandra och hitta anknytningspunkter.
Köat i flera timmar
Jag blev också påmind om det en kall morgon i mars när vi var några från kyrkan som stod utanför Migrationsverkets i Sundbyberg för att välkomna de som köade där och erbjuda något varmt att dricka. De flesta i kön var mammor och barn från Ukraina och många hade köat i flera timmar i kylan. Dagen innan hade jag hade frågat några 14-åringar som jag känner om de ville vara med och hjälpa till och klockan 06.00 var de på plats med Ikea-kassar fulla med gosedjur.
Ta vara på kraften hos unga
Det var så fascinerande att se dessa annars ganska truliga tonåringar blomma ut och ta sin uppgift på största allvar. De hade på eget initiativ googlat fram hur man på ukrainska säger ”Hur mår du?” och ”Det kommer bli bra” och det var vad de sa till barnen i kön samtidigt som barnen valde ut varsitt gosedjur. Även då konstaterade jag för mig själv att de som är unga många gånger är så bra på att ta kontakt, våga nytt och testa sig fram. Jag säger inte att vi som är vuxna därmed inte behövs men jag tror att vi i våra kyrkor skulle behöva bli ännu bättre på att ta vara på kraften hos de som är unga.
Då en så stor del av de som kommer är barn och unga tror jag att det är väldigt viktigt fundera på vilka unga som finns i vår närhet.
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har över 35 000 personer från Ukraina hittills sökt skydd i Sverige. Ungefär en tredjedel av dem är barn och av dem är 600 ensamkommande barn. Många av Equmeniakyrkans församlingar är igång och arbetar med att ta emot människor på flykt från Ukraina och behoven kan komma att bli ännu större framåt. Då en så stor del av de som kommer är barn och unga tror jag att det är väldigt viktigt fundera på vilka unga som finns i vår närhet, i equmeniaföreningen eller i närområdet, och involvera dem i arbetet. Finns du i ett sammanhang där det kanske inte finns så mycket barn- och ungdomsverksamhet kanske detta engagemang till och med kan vara en ny start.
Vill bli tagna på allvar
Ofta funderar vi på hur vi ska få unga att vilja komma till våra kyrkor och hur vi ska få dem att vilja stanna kvar. Under en lång tid har många av oss tänkt att det handlar om att ge dem riktigt bra verksamhet, och självklart är det viktigt, särskilt i vissa åldrar. Men min erfarenhet är att unga idag inte i först hand vill bli underhållna. De vill bli tagna på allvar och räknade med. De vill göra skillnad. Och de har så mycket att bidra med.
Bromma folkhögskola
I höst startar Bromma folkhögskola i samarbete med Equmenia en kurs som heter Ung diakoni. Kursen vänder sig till alla oss som möter barn och unga och som vill få redskap i att göra det på bästa sätt och hjälpa dem nå sin fulla potential. Det är en viktig nyckel för att bygga nutidens och framtidens kyrka.
När jag jobbade i församling fanns det en gymnasiegrupp som träffades varje vecka och hade mycket roligt tillsammans. Efter en tid började en längtan efter att få göra skillnad växa fram bland dem vilket ledde till att de startade läxläsningshjälp på en högstadieskola i ett socioekonomiskt utsatt område som de drev under flera år. För mig är det ett så gott exempel på vad som kan hända när unga får följa sina drömmar och vara med och bygga kyrka. Och var lär man sig bättre vad ett liv i Jesu efterföljd handlar om än i betjänandet av andra? Då får man också upptäcka det stora i att när vi betjänar andra blir vi också själva betjänade.
Carin Dernulf
generalsekreterare Equmenia
LÄGG TILL NY KOMMENTAR