Vi är i advent. Vi påminns om att Gud blir människa. I helgen som gick var temat i många gudstjänster ”Bana väg för Herren”. Om det skriver kyrkoledare Lasse Svensson i veckans Perspektiv.
Jesus kommer till oss och det får konsekvenser. När Gud adresserar världen griper det in på livets alla områden. Det blir tydligt att allt hänger samman – även med de frågor som debatterats inte minst på Sändarens sidor och som är frågor som oroar de flesta av oss i vår tid: klimatet och pandemin. Båda hot mot vår existens och livsstil. Båda driver förändring.
Vi behöver förändra det sätt vi lever på. Så är det. Men hur? Vi talar inte sällan hellre om förnyelse. Den bygger mer på individen. Men de hänger samman. Det är lätt att vi börjar med att försöka ta i för att förändra. Det går sällan. Vi har tagit i under pandemin och förvisso visat att det går att förändra men vi har också väldigt lätt att falla tillbaka i invanda mönster så snart restriktioner lättar.
I stället behöver vårt förhållningssätt och vårt liv i grunden förnyas. Vi behöver starta om, enskilt och tillsammans. Det har vi nyss gjort i vårt kyrkoår, gör om några veckor i vårt kalenderår. I advent och jul påminns vi om omstart genom att Gud blir människa, kommer till oss och till mig personligen.
Den förnyelsen och omstarten handlar om ett möte med Jesus Kristus. Det är det som sedan ger förvandlingen som vi i vår vision talar om, förvandlingen av mig, dig och världen. Det är att på djupet se och förstå att vi hänger samman. Att Gud älskar alla människor och att Guds kärlek inte ger oss något annat väl än att också älska. Att inse att Gud kommer till alla och till hela världen. Att inse att vi förnyas – inte bara jag. Vårt engagemang för klimat och mot pandemi bottnar i vår tro på Jesus Kristus som kommer mänskligheten tillmötes.
Detta får konsekvenser i vårt liv. För världen. För klimatet. Vi kan inte leva som vi gör på bekostnad av stora delar av vår värld. Vi behöver ställa om. Det kan vi.
Vår tro driver oss att på allvar och på djupet ta tag i detta. Att i tro bygga arken, göra det omöjliga, som Noa gjorde. Arken som kan rädda mänskligheten. Vad hade hänt om Noa svarat att det där är ingen religiös eller teologisk fråga så det får andra lösa...?
Vårt uppdrag är nog ännu större. Noa räddade sin familj, vårt uppdrag är att rädda världen. Lika omöjligt. Lika nödvändigt.
Förnyelse och omstart får också konsekvenser för vårt förhållande till pandemin. Vi hänger ihop och Gud älskar alla. Därför ställer vi om, håller avstånd uppmanar alla som kan att vaccinera sig.
Förra veckan kom beskedet att vi ännu en gång får skjuta på vår Vinterkonferens. Men vi ställer inte helt in. Vi tror på förnyelse. Vi möts i stället digitalt till en dag av fördjupning vi kallar ”Att leva i väntan”.
Pandemin har visat att vi KAN ställa om och finna vägar att i smått och stort arbeta med, eller verka i, gudsrikets utbredning. För det är inget mindre än det som är vårt uppdrag. Evangeliet är det glada budskapet att det är möjligt, men inte enkelt och inte självklart. Då Gud adresserar världen betyder det något. Evangeliet vidgar vår blick och vårt ansvar. Kanske är det just den förnyelsen och förvandlingen vi nu ställs inför.
Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan
kyrkoledaren@equmeniakyrkan.se
Pandemin har visat att vi KAN ställa om och finna vägar att i smått och stort arbeta med.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR